Cum avem grijă de seniorii noștri?

De astăzi, restricțiile se relaxează și vom putea circula mai liber. La fel și coronavirusul. Vom fi cu toții mai expuși, dar și mai expuși vor fi vârstnicii. Cum îi vom proteja?
Zilele trecute, aleșii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care, pentru a se evita aglomerația, vârstnicii nu vor putea utiliza gratuit mijloacele de transport de luni până vineri, în intervalul orar 6.30 – 8.30. Ei vor putea merge cu autobuzul, tramvaiul sau troleul doar dacă vor plăti bilet între acele ore, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică și pe perioada vacanței, când pot circula gratuit permanent. Oare nu ar fi fost mai bine ca, cel puțin în această perioadă, încă incertă, să se fi găsit o altă soluţie? Sunt suficiente două ore de restricție, având în vedere că se va intensifica și traficul? Întrebam doar.
Realitatea ultimelor luni a relevat că tocmai vârstnicii sunt cei mai vulnerabili în fața noului coronavirus. În special cei din cămine, pentru că ei trăiesc în spaţii comune și sunt mai expuși. După cum se ştie, de la începutul pandemiei, în mai multe localități din țară au fost înregistrate adevărate focare de infecţie cu COVID-19 în azilele de bătrâni. Din păcate, chiar și în Cluj, în comuna Țaga, ne-am confruntat cu o explozie de îmbolnăviri într-un astfel de centru. Cazul a scos la iveală multă neatenție și neglijență, pentru care cineva va trebui să plătească și a adus în discuție felul în care autoritățile își fac treaba atunci când vine vorba de a avea grijă de vârstnicii din centrele de profil. Astfel, deși protejarea seniorilor – din centre sau din altă parte – a fost o prioritate anunțată încă de la început de autorități, realitatea din teren a arătat altceva.
Ce-i drept, până acum, nicio țară din lume nu a reușit să aibă grijă de bătrânii săi cum trebuie în lupta cu virusul ucigaș, dar Suedia a fost singura care a și recunoscut acest lucru. Liderii Suediei au susţinut că au făcut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, însă, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului din această ţară aveau cel puţin 70 de ani. Un adevărat eșec din care nu ar fi rău să tragem niște învățăminte, cât mai este timp.

Articole din aceeasi categorie