Ciudat, dar adevărat!

T-online.de

Pentru noi sună hazliu, dar pentru alţii e o publicaţie credibilă în virtualitatea ei, care spune lucrurilor pe nume, fără să le comenteze. De la aceşti jurnalişti a aflat lumea că Germania a sistat livrările de armament către Arabia Saudită.

Unii au aplaudat gestul. Alţii au huiduit. Şi o a treia categorie a încercat să afle ce se ascunde în spatele unui gest, cel puţin ciudat în relaţiile internaţionale.

Din prima categorie fac parte susţinătorii (?!?) lui Angela Merkel – cancelarul care a anunţat că se retrage oricum; au fluierat în piaţa mare cei din opoziţie,  ca orice opoziţie, nu gândeşte, dar hăcuieşte.

Guvernul german, prin vocea ministrului economiei a anunţat măsura, drastică în esenţa ei, motivând că hotărârea fost luată ca urmare a asasinării mişeleşti a ziaristului Jamal Khashoggi. Şi, transmiţând un îndemn al cancelarului, sugera şi celorlalte ţări să procedeze la fel.

Ce înseamnă asta?

Dacă s-ar pune în aplicare gestul Germaniei (la care ar trebui să se ralieze  nu numai UE, ci toate ţările lumii) Arabia Saudită ar rămâne, practic, în pielea goală în ceea ce priveşte armamentul, muniţia, sistemele de apărare, piesele de schimb etc. Şi, în „pas alergăreţ” s-ar întoarce la sabia şi praştia strămoşească.

Credeţi aşa ceva?

Ei, bine, moartea, prin violenţă, a oricărui semen ar trebui să fie un semnal pentru toată lumea că răul care a provocat aşa ceva trebuie eliminat. Sigur, nici jurnaliştii nu merită să fie înghesuiţi într-o cadă cu acid şi trimişi spre lumea de dincolo pe scurgerea de la canalizare.

Dar…

Crimele – individuale sau în masă – n-au nici o legătură cu contractele în derulare. Nu ştim, dar putem estima miliardele de euro care trec de la petrolul arab în buzunarele nemţilor, pentru că „maşina economică”  furnizează, ritmic, armament sofisticat, de toate soiurile, culorile şi puterile… Şi-atunci? E aproape sigur că spionajul german a aflat ceva. Puţin le pasă loc că Jamal a pierit! Sau că CIA a arătat cu degetul şi a pus asasinatul pe seama prinţului moştenitor al Arabiei Saudite. Această ţară, prietena SUA ar fi înclinat balanţa puterii (şi folosirea forţei) în altă direcţie decât ar dori Germania. Şi, pentru a evita pericolul unui atac surpriză, guvernul Merkel a hotărât să facă un ultim gest măreţ: să slăbească (cât poate)  puterea militară a Arabiei Saudite.

Puteţi ghici pe cine protejează Berlinul?    

RADU VIDA

Articole din aceeasi categorie