Cine poate să ne restituie un an pierdut?

CALIANILIE CĂLIAN

Cum?! Francezii n-au ieşit în stradă să ceară demisia Guvernului, să “cadă capete” – de la Interne, Jandarmerie, Armată, Servicii?! Francezii aceştia vor fi inventat ei revoluţiile şi baricadele, dar se pare că încă n-au învăţat democraţia “Străzii” – sau noi românii, ori “Strada” românească nu ştie ce este aceea democraţie şi cu ce se mănîncă ea?! Dimpotrivă, după tragedia din noaptea de vineri, francezii s-au conformat întrutotul măsurilor luate de guvern, au dormit, obligaţi, la serviciu, unii, au renunţat să se plimbe, să “flaneze” pe bulevarde, să se distreze pe te miri unde, să se adune unii cu alţii inutil. Desigur, îmi veţi spune, acolo a fost vorba despre atacuri teroriste, nu despre un incendiu într-un club. Păi, tocmai asta este: guvernul francez are mult mai mari responsabilităţi faţă de combaterea terorismului decît are Guvernul României pentru aplicarea strictă a normelor PSI. Este limpede – pentru cine chiar vrea să gîndească detaşat – că manifestările împotriva Guvernului Ponta nu aveau nimic cu tragedia de le Clubul “Colectiv”, că acesta era un pretext aşteptat. După cum tot mai limpede pare că se pregătea chiar ceva mai mult – numai că Victor Ponta a făcut un pas neaşteptat – a fost destul de imprevizibil în acest an! – şi a “lăsat mască” nu doar Opoziţia, dar chiar şi propriul partid. Dacă a procedat bine sau – nu vom vedea.Vom vedea dacă nu ar fi fost mai bine ca preşedintele Iohannis să fi optat pentru continuarea guvernării Coaliţiei PSD cu un alt premier, desemnat de aceasta – sau un guvern zis tehnocrat va “salva România”. Problema reală este că România nu este în situaţia de a fi “salvată”: creştere economică are (printre cele mai mari din UE), reforme în domeniul salarizării a făcut, modificări benefice în Codul fiscal a făcut şi proiecte bune are. Ce ar avea de făcut un guvern tehnocrat – de la momentul adoptării bugetului conceput de Coaliţie (şi pe care nu-l poate schimba conform unui proiect politic) şi bugetul pe care va trebui să-l facă spre sfîrşitul anului viitor (pe baza cărui program politic)?

Ştiu, “Strada” a strigat că vrea “Oameni”, nu partide, că vrea “Dreptate, nu anticipate” şi alte alte aberaţii, care demonstrează că există mulţi oameni care trăiesc cu mentalităţi medievale, care preferă voievozi şi principi luminaţi: “o turmă şi- un păstor”. Or, democraţia este mult mai complicată – şi ca structură, şi ca funcţionare. Mai ales ca funcţionare: cere participarea tuturor, conform programelor unor partide. Altfel, în ultimă instanţă, n-am mai avea nevoie nici măcar de preşedinte: o turmă avem, precum şi un păstor, în persoana Preatrufaşului Daniel, după cum s-a văzut recent, care ştie ce trebuie că facem – cu toţii (nici nu trebuie să cheltuim cu alegeri). Pînă atunci, însă, aşteptăm “oamenii” cu care ne va ferici Majestatea Sa Imperială Iohannis, prin alesul său, Dacian Cioloş. Nu-i neg calităţile morale şi competenţele profesionale. Nu le neg nici pe cele pe care presupun că le au cei pe care îi va propune ca miniştri. Echipa aceasta seamănă cu o ecchipă de fotbal care se prezintă la campionat cu buni fotbalişti, conduşi de un “căpitan”, dar fără strategii, tactici şi scheme de joc, întrucît cel care i-a selectat nu se pricepe: sper că e clar pentru majoritatea românilor că preşedintele nu guvernează, întrucît “fişa postului” său îi cere altceva. Desigur, populaţia României este gata să accepte cu uşurinţă şi dictatura – dar merită că înlocuim un tip de autoritate personală, dictatorială, (a lui Băsescu) cu o alta (a lui Iohannis)?!

La ora la care scriu, deja m-am plictisit de manevrele de culise ale geniului teutonic, Iohannis, care, fie l-a lăsat cu fundu-n baltă pe Cioloş (o persoană nu chiar “apolitică”, dacă ne gîndim la partidele care l-au susţinut, în frunte cu Băsescu) , fie n-a primit încă ordine precise de undeva. Sper că, după atîta vreme, vă daţi seama că, în realitate, Majestatea Sa Imperială Iohannis nu a fost aleasă cu votul conştient şi bine cumpănit al poporului român. (N-ar fi prima dată, însă asta nu ne încălzeşte cu nimic: de prostie nu dă seama nimeni – în primul rînd cei care se cred a fi poporul român). Spun clar, ca să nu mai las loc de interpretări, că tot circul ăsta este orchestrat dinafara ţării. Întreb, încă o dată: dacă, în noiembrie 2016, România nu va avea creştere economică mai mare decît aceea estimată deja de organismele internaţionale, cine va da seamă? Iohannis, “Strada”?! Şi ce, dacă, prin absurd, Iohannis ori vreun reprezentant al “Străzii”, va spune ca a fost o greşeală?! Cine poate să ne restituie un an pierdut?!

La această oră, am văzut / auzit lista propuşilor pentru viitorul guvern. M-apucă rîsul în legătură cu aşa-zisul guvern tehnocrat şi non-politic, la care se gîndeşte “Strada” şi majoritatea electoratului român – incult din punct de vedere politic, ideologic, economic etc., cum am mai spus. Vă amintiţi cum erau mitraliaţi viitorii prim-miniştri în legătură cu numărul membrilor guvernului propus de ei? Ce ziceţi de Guvernul Cioloş? Dar de “apolitismul” unora dintre ei? Însă cireaşa de pe tort o să v-o prezint în următorul editorial.

Articole din aceeasi categorie