Ce joc practică USR?

Audierile miniştrilor propuşi pentru a face parte din Guvernul Orban 2 au continuat marţi în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, după ce luni au fost audiaţi miniştri Finanţelor, Mediului, Afacerilor Interne şi de la Apărare Naţională. Dintre cei patru, doar cel de Apărare, în speţă Nicolae Ciucă, a primit un aviz pozitiv, în vreme ce restul au fost respinşi. Interesant este că social-democraţii s-au abţinut de la vot în cazul lui Ciucă, dar s-au implicat în privinţa celorlalţi trei, Florin Câţu, Marcel Vela şi Costel Alexe. Pentru Ciucă a votat inclusiv şeful Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor, Ion Mocioalcă. Ciucă a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor şi în urmă cu trei luni. PNL, UDMR şi ProRomânia au votat pentru controversatul Florin Câţu, luat în colimator de PSD şi USR, bănuite în acest caz de întovărăşire cu scopuri condamnabile. Interesant este că acelaşi Florin Câţu a “picat” examenul şi la audierea din octombrie anul trecut. La fel ca şi Câţu, alţi doi miniştri propuşi pentru Guvernul Orban 2, Ion Ştefan şi Violeta Alexandru, au primit la rândul lor avize negative la audierile din toamna lui 2019. În dialogul dintre ministrul propus şi reprezentanţii celor două partide s-au folosit cuvinte dure, ca panaramă, blat şi mascaradă.
Cei mai vehemenţi au fost social-democraţii. Culmea, săgeţi au venit şi din partea USR, teoretic partidul pe care Orban îl vede partener la guvernare. USR a mirosit un blat între PNL şi PSD, iar PNL crede că USR s-a alăturat social-democraţilor în criticarea miniştrilor propuşi pentru Guvernul Orban 2. Am mai scris şi mă repet: USR nu se află acum în cea mai confortabilă poziţie. Revelaţia parlamentarelor trece printr-o perioadă de criză, în principal din cauza frecuşurilor interne, fapt care a dus la pierderea entuziasmului de odinioară. Gurile rele spun că USR ţinteşte portofoliul Mediului, fapt pentru care la audierea de luni, ministrul propus, Costel Alexe, a fost împiedicat de mai multe ori de către parlamentarii USR, fiind “executat” fără multă vorbărie.
Revenind, deputata Cosette Chichirău l-a acuzat pe Câţu că propune aceeaşi tactică ca şi PSD, folosind cuvântul blat. Prins în menghină, Câţu a încercat “evadarea” invocând o gaură de 19 miliarde de lei moştenită de la precedenta guvernare. Doamna Cosette, deputată USR, l-a pocit pe Câţu, acuzând PNL că a sacrificat alegerile locale pentru declanşarea anticipatelor, ceea ce mi se pare cel puţin surprinzător. Şi de ce mă rog? Pentru că acuzaţia vine tocmai din partea celor de la USR, care au cerut insistent alegeri anticipate.
Orban şi-a instruit “locotenenţii” înainte de audiere, sfătuindu-i să nu fie aroganţi şi să vorbească mai mult despre realizările din cele trei lungi de guvernare. Mai mult decât atât, le-a cerut liberalilor să lanseze întrebări cu scopul de a-i bloca pe social-democraţi. Astăzi, în ultima zi programată pentru audierea miniştrilor, va ieşi la tablă şi clujeanul Adrian Oros, ministrul propus la Agricultură. Desigur, avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, votul final urmând să aibă loc luni, 24 februarie, în plenul Parlamentului. Liberalii au anunţat deja că nu-şi vor exercita votul de învestitură, scopul fiind evident, acela de a se ajunge la alegeri anticipate ca urmare a respingerii guvernului. Ce constatăm: că USR, aşa cum am mai scris, joacă pe două fronturi şi total neloial. Pe fondul acuzaţiilor că PNL curtează PSD, USR schimbă macazul şi dă semnale că trece alături de tabăra lui Ciolacu. Dincolo de tot acest spectacol politic, altfel ieftin, ne aflăm în faţa unei realităţi, anume că vom avea un an pierdut, de neguvernare reală.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie