Cât de sigur e Clujul?

Nu provoc cititorul cu acest titlu interogativ, ci autoritățile, de la care cetățenii Clujului așteaptă nu doar răspunsuri aluzive, ci mai cu seamă protecție și siguranță. Pe care le are și nu prea. Se tot vorbește în târg de calitatea vieții care există în Cluj-Napoca. Îmi aduc aminte că, la începutul acestui an, municipiul Cluj-Napoca figura pe primul loc într-un clasament național privind calitatea vieții, respectiv pe locul 106 la nivel mondial într-un top cu 226 de orașe. Există un procent important de români care s-ar muta la Cluj-Napoca, atrași de educație, oferta locurilor de muncă, mediul cultural-artistic, caracterizat prin dinamică, de mediul economic, industria farmaceutică și serviciile IT. Din punctul acesta de vedere, Clujul e în pole-position la nivel național, e primul oraș pe grila de start. Cică municipiul Cluj-Napoca este al doilea oraș din Uniunea Europeană, după Praga, unde se găsește cel mai ușor un loc de muncă. Cluj-Napoca generează invidie la București, fiindcă acaparează marile evenimente sportive.
Dar există și o față mai puțin plăcută a „Orașului Comoară”, care nu e în top atunci când vine vorba de siguranță, or la acest capitol detașându-se Oradea, în coadă fiind urbele din Moldova.
Ziarul nostru a atras de curând atenția cu privire la evenimentele nefericite care au avut loc la nivelul județului Cluj în 2019, din care s-au scurs opt luni și ceva. Aceste evenimente nefericite se traduc prin accidentele rutiere, multe dintre acestea soldate fie cu vătămări grave, fie cu decese, tâlhării, tentative de omor și alte infracțiuni. Cetățenii adresează întrebări care nu doresc în nici un caz să fie evitate prin alte întrebări. Mi s-a făcut părul măciucă atunci când am citit că pe raza județului Cluj au fost înregistrate în cele opt luni ale anului 2019 aproape 8.000 de infracțiuni. Mai exact 7.919. E cel puțin îngrijorător, chiar dacă criminalitatea e în scădere cu 6,30% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu ce mă încălzește, de vreme ce ea încă există? Vorbim de 20 de infracțiuni contra vieții, de trei tentative de omor (veți zice că nu sunt chiar așa de multe), 17 infracțiuni de ucidere din culpă, 1.573 de infracțiuni contra integrității corporale, aproape 4.000 de infracțiuni contra patriomoniului și aproape 700 contra siguranței circulației pe drumurile publice. Se circulă haotic, șoferii își pun în valoare bolizii și apasă pedala de accelerație, nu se prea acordă prioritate pietonilor, acolo unde există trecere de pietoni, dar nu este semaforizată. Aceste cifre constituie un motiv pentru ca cetățenii să se teamă pentru siguranța lor.
Și dacă aceste cifre nu v-au speriat suficient, vă mai dezvălui că în ultimii 25 de ani, la nivelul județului Cluj au fost comise omoruri cu autori neidentificați și în cazul cărora procurorii încearcă să-i descopere pe autori. Pentru ca tacâmul să fie complet, la nivelul Inspectoratului Poliției Județului Cluj sunt înregistrate 51 de cazuri de persoane dispărute, între care și copii. La Cluj se practică cu succes violența domestică, iar în 2019 au fost înregistrate peste 400 de plângeri în acest sens. În marea majoritate a cazurilor, femeile sunt snopite în bătaie de soți sau concubini. De asemenea, vorbim de 22 de cazuri de viol, cu șapte dintre victime fiind minore. Nu pot să uit că un tânăr polonez venit la Untold a fost tâlhărit de trei tineri în zona Cetățuia. Băiatul a venit cu gânduri pașnice și a plecat cu o amintire deloc plăcută. Parcurgând aceste date, constatăm că putem răspunde singuri la întrebarea „Cât de sigur e Clujul?”

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie