Cât de repede ne „robotizăm” la Cluj-Napoca?

În ultimii ani, Cluj-Napoca a făcut pași importanți spre dezvoltarea inteligentă, fiind tot mai deschis către soluții digitale și inovație. Mai mult, recent, reprezentanții administrației locale atrăgeau atenția, în cadrul unei conferințe pe tema controversatei tehnologii 5G, că în municipiul nostru există toate ingredientele pentru ca acest fenomen să fie înţeles şi, totodată, implementat timpuriu.

Astfel, în contextul în care  digitalizarea este atât de accelerată, nu ar trebui să ne mire faptul că tot mai mulți tineri se orientează către meseriile şi locurile de muncă ale viitorului, lăsându-le „în cui”  pe cele vechi care, încet-încet vor dispărea.

În acelaşi timp, experții în inovație subliniază tot mai des că sunt multe meserii care nu vor mai exista şi multe care se vor transforma datorită – sau din cauza noilor tehnologii. Fie că vorbim de şofer de TIR, lucrător de fast-food sau de unele activități ale contabililor, aceste joburi în viitor se trasformă sau devin istorie. Până în 2022, estimarea este că peste 40%

din activităţile noastre vor fi fie făcute de roboţi, fie făcute alături de roboţi.

E bine însă că la Cluj-Napoca nu ne speriem încă, ci incercăm sa găsim soluții, să intelegem noile tehnologii şi să profităm. Se ştie deja ca oraşul nostru se pregătește pentru locurile de muncă ale viitorului cu bani de la UE. Este de altfel, primul oraș din Estul Europei care beneficiază de o finanțare europeană prin programul Urban Innovative Actions (UIA). Proiectul de 5,6 milioane de euro, din care 80% finanțare nerambursabilă, are ca obiect analiza și testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri, administrativ și comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă. La momentul lansării, coordonatorii iniţiativei arătau că în urma progresului industriilor culturale și creative, avansului automatizării și a evoluției provocărilor sociale de tot felul, munca și piaţa muncii vor suferi transformări importante care ne vor afecta pe toți. Cum? Vom vedea.

Cât despre meseriile clasice, este deja o certitudine că rolul lor scade datorită revoluţiei roboţilor. O confirmă, chiar la început de an şcolar, profesorii de specialitate clujeni, in opinia cărora nici elevii și nici părinții nu mai conștientizează împortanța lor, iar rândurile în clasele de profil se tot subțiază. Așa să fie sau  clujenii se adaptează foarte rapid la era digitală?

Cu toate acestea, în ciuda avântului tehnologic, în oraşul nostru rămân multe lucruri înţepenite în  timp. Spre exemplu, la Tăietura Turcului, sute de clujeni sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute la barieră, din cauză că autorităţile locale nu au găsit o soluţie pentru a construi un pasaj suprateran. Totodată, în centrul municipiului Cluj-Napoca, în locul reprezentanţelor companiilor de înaltă tehnologie, avem magazine second-hand, specifice anilor 90, care mai nou se numesc outlet-uri, etc…

Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie