Care-i treaba cu Pilonul II?

Conform estimărilor, în următorii 15 ani fiecare angajat din România va susţine circa 2,5 pensionari, iar în 2040 Pilonul I ar urma să “acopere” doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II ar suplimenta suma cu 10-15%. Mai simplu spus, nu vor mai fi suficienţi angajaţi care să asigure pensionarilor un venit decent. Poate că, în primul şi în primul rând, la asta ar trebui să se gândească actualii guvernanţi, când fac tot felul de analize şi “scenarii”.
Dar, face PSD-ul ce face şi se tot leagă de Pilonul II de pensii. Ultima ispravă este publicarea, pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, a Programului legislativ 2018, în care se anunţa existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate între 1 iulie şi 31 decembrie 2018. Mai toată lumea a sărit în sus, şi au apărut reacţii contra chiar şi de unde nu se aştepta nimeni, cum ar fi cele de la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România şi de la Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană. După asta, ministrul Muncii Olguţa Vasilescu s-a apucat să spună că lucrurile nu stau defel aşa, că de fapt nu este un proiect de lege (dar atunci ce căuta în Programul legislativ?), ci doar un “scenariu” al Comisiei Naţionale de Prognoză cu care Guvernul nu ar fi de acord, preşedintele instituţiei cu pricina a zis că aşa e, iar ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici mai-mai că s-a apucat de bocit, pe motiv că discuţiile “produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă” – altfel spus Finanţele ar lua împrumuturi cu dobânzi mai mari din această cauză. Aşa o fi, dar cine e de vină? Papa de la Roma, cei de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul sau contabilii PSD-ului? Mai mult, Teodorovici se întreba retoric “dacă astfel de afirmaţii făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii”. Da, dom’ ministru, trebuie taxate, dar chiar o să faceţi asta? Căci, atenţie, ministrul Relaţiei cu Parlamentul este Viorel Ilie, de la ALDE, aliatul PSD-ului la guvernare.
Să lăsăm la o parte circul actual şi să ne reamintim de altele mai vechi. Anul trecut, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor de atunci, declara că se vrea desfiinţarea Pilonului II, afirmaţie care i-a sculat în cap o mulţime de economişti. Boroboaţa a fost oarecum atenuată de însuşi daddy Dragnea, care spunea, la doar cîteva ore după ce lui Mişa i-a scăpat porumbelul din gură, că nici vorbă de aşa ceva (exact ca Olguţa Vasilescu?). Apoi, fostul premier Tudose recunoştea că la Finanţe se “lucrează” la Pilonul II şi a avansat ideea a trei variante: de a lăsa lucrurile aşa cum sunt, de a diminua cota Pilonului II sau de oferi cetăţenilor şansa de a opta între contribuţii doar la Pilonul I (pensia de stat) sau şi la Pilonul II. Până la urmă contribuţia la Pilonul II a fost “îngheţată” o vreme la 5,1% din salariul brut, iar în acest an a fost redusă la 3,75%. Unul dintre rezultatele acestei acţiuni este că, după cum afirmă Romanian Business Leaders, participanţii la Pilonul II au cu 12,9% mai puţini bani în conturile lor de pensii, şi pentru că statul nu a majorat contribuţia la 6%, dar şi din cauza pierderii efectului de multiplicare a banilor. Mai mult, economia României a pierdut circa un miliard de euro, deoarece aproximativ 92% din activele de 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în ţară.
Însă, mai presus de toate astea, ce contează până la urmă este că Pilonul II reprezintă o “puşculiţă” pentru viitorii pensionari. Deci, care-i treaba cu Pilonul II?

Articole din aceeasi categorie