Banalităţi şi penibilităţi

Lipsită aproape în totalitate de dezbateri publice – căci este greu de apreciat cât de mult a contat cea organizată de Europa FM -, actuala campanie electorală pentru prezidenţiale s-a evidenţiat prin două atitudini comune tuturor candidaţilor. Prima: toţi au invitat cetăţenii să iasă la vot. A doua: toţi şi-au continuat campania şi în ziua votului.

Dacă despre prima atitudine nu sunt prea multe de spus – poate doar că unii au adoptat-o nu din convingere, ci fiindcă e “de bon ton” -, a doua merită câteva comentarii. Deşi nu a fost “pe faţă”, ci oarecum ceva mai subtil, întregul comportament al candidaţilor a urmărit să-i îndemne pe cei încă indecişi să le acorde încrederea. Concret, toţi s-au străduit să se prezinte la urne însoţiţi de un “alai”, iar apoi au debitat banalităţi menite să-i ridice în ochii electoratului.

Klaus Iohannis, însoţit de mai mulţi liberali, printre care Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Alina Gorghiu şi Dan Motreanu, i-a dat înainte cu dorinţa “pentru un viitor foarte bun”, şi cu votul pentru o „Românie normală”. Cât de normal a fost să nu accepte nici măcar o dezbatere publică cu ceilalţi candidaţi, rămâne la aprecierea dumneavoastră.

 

Mircea Diaconu, susţinut de ALDE şi Pro România, a ajuns la vot împreună cu familia, dar – surpriză? – acolo a fost întâmpinat de câteva zeci de susţinători. „Nu i-am chemat. Au fost aici. Când am intrat mi-au spus că au venit pentru mine şi dacă au venit pentru mine vreau să fie lângă mine”, a spus Diaconu. Haida-de, chiar aşa să fie? Chiar nu i-o fi chemat nimeni? Fostul actor a continuat pe linia cu “un preşedinte al tuturor românilor”, nu unul “al propriului său partid politic”. Asta de parcă el nu ar fi acceptat să fie susţinut nu de unul, ci de două partide.

Alaiul candidatului PMP, Theodor Paleologu, a fost compus din Eugen Tomac şi din alţi membri ai conducerii formaţiunii cu pricina. El a marşat pe tema “respectului”, dar nu a uitat să adauge că a votat “într-un liceu istoric al Bucureştiului, unde a studiat în anii ‚30 tatăl meu, unde au studiat alţi mari intelectuali români precum Mircea Eliade, Steinhardt, Octavian Paler sau Andrei Pleşu”. Să fim respectuoşi şi să recunoaştem că asta contează foarte mult: lumea îl va alege pentru că a votat acolo unde au studiat intelectuali de elită.

Dan Barna, propus de Aliananţa USR-PLUS, acompaniat de soţie, părinţi, fraţi şi cu membri USR şi PLUS Sibiu, s-a declarat “foarte optimist” de acest “vot pentru viitor”, în care “generaţia de după 1989 se implică”. Mă rog, dacă implicarea va fi similară cu cea a dânsului de pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene din guvernul Cioloș, optimismul îi poate aparţine doar domniei sale.

În fine, încă şefa PSD-ului Viorica Dăncilă, flancată de soţul Cristinel Dăncilă şi de încă vicepreşedintele PSD Olguţa Vasilescu, a spus că a votat pentru „o Românie a bunăstării şi a drepturilor garantate”. Câtă bunăstare o sa avem cu atâtea datorii de toate felurile poate o să aflăm uitându-ne la lipsa din buget. Şi chiar dacă despre drepturi am mai putea povesti, ce-i drept, e drept: datoriile sunt garantate.

Despre ceilalţi – numai de bine. Că doar aşa e tradiţia la români, când se vorbeşte despre morţi.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie