Au mai rămas doar iniţialele

Cred că Ion Iliescu moare de râs, iar Corneliu Coposu probabil că face ce spune sora sa: se răsuceşte în mormânt. Asta după ce PNŢCD şi Partidul Ecologist au semnat un protocol de susţinere a PSD-ului la europarlamentare, cele două formaţiuni adunând pe listele proprii insuficiente semnături pentru a participa la aceste alegeri.

Din păcate, PNŢCD-ului pare a i se potrivi cel mai bine sintagma “despre morţi, numai de bine”. După dispariţia fizică a membrilor săi marcanţi, Corneliu Coposu, Ion Raţiu sau Ion Diaconescu, şi după nesatisfăcătoarea guvernare din perioada 1996 – 2000, PNŢCD-ul nu a mai reușit să obțină numărul de voturi necesare trecerii pragului electoral. A urmat o perioadă marcată de scandaluri şi cancanuri, la preşedinţia partidului perindându-se tot felul de persoane, printre care Ciuhandu, Miluţ sau Ciorbea. Acum partidul este condus de Aurelian Pavelescu, care a mulţumit PSD-ului “că l-a aşezat pe listă” (la europarlamentare) pe un anume Cristian Terheş, care “provine dintr-o familie de ţărănişti”. Dacă lucrurile merg tot aşa, tare mi-e teamă că inclusiv “ţărăniştii” ar putea rosti sintagma de mai sus un pic modificată: “despre morţi, numai de bine?”

Şi Partidul Ecologist Român (PER) este cvasi-inexistent. Înființat în 1990, sub conducerea lui Adrian Manolache, iar imediat după aceea a lui Otto Ernest Weber, cu un nume de marcă pe frontispiciu, cel al lui Anghel Rugină – preşedintele de onoare al formaţiunii, PER-ul a obţinut, de-a lungul timpului, câteva mandate în Parlament, pentru ca, în 2000, Polul Ecologist din România, format din PER, Partidul Alternativa Verde “Ecologiștii” și Convenția Ecologistă din România, să nu reuşească să treacă de pragul electoral. De atunci prea multe nu s-au auzit despre PER, execepţie făcând poate criticile care i-au fost aduse, în 2011, de Partidul Verde, pentru susținerea acordată proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană. Dănuţ Pop, preşedintele de acum al PER-ului afirmă că în protocolul semnat cu PSD figurează “promovarea ca brand naţional a unui parc de distracţii Dracula Park”. Parc de distracţii sau glumă?

Şi PNL-ul s-a tot desfăcut şi refăcut (poate vă mai amintiţi de “PNL Câmpeanu”), pentru ca acum să avem două PNL-uri: unul botezat ALDE (după numele grupului parlamentar european) şi celălalt care încă îşi păstrează denumirea iniţială, dar care este format din politicieni ce nu au nici o treabă cu liberalismul (inclusiv foşti inamici politici, cum sunt cei din PDL, şi aceia proveniţi din fostul Front al Salvării Naţionale). După fuziunea neinspirată cu PDL-ul, care a îndepărtat de partid o bună parte dintre foştii susţinători, se pare că şi din PNL au mai rămas doar iniţialele.

Cât vor mai exista şi acestea.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie