Adio, “Transparenţă”…

Ilie CĂLIAN

CALIANNu acuzaţiile procurorilor m-au impresionat. Ştiam de multă vreme – ca ziarist, n-am altă “treabă” decît să mă documentez şi să ştiu, evident, mai mult decît scriu şi mai mult decît ştiu cititorii – că, de vreo cinci decenii, s-a pus problema utilizării mijloacelor electronice şi cibernetice în viitoare confruntări şi războaie. Noi, românii, am avut cel mai bun exemplu în decembrie 1989. Numai proştii (naivii este un cuvînt prea blînd) nu îşi pot imagina că, de fapt, “revoluţia din decembrie 1989” a fost stimulată, supravegheată şi dirijată de forţe dinafara României. Măcar clujenii trăitori în acea vreme îşi aduc aminte de războiul electronic petrecut în spaţiul nostru: e suficient să amintesc că garnizoana antiaeriană de la Floreşti şi-a folosit întreaga muniţie împotriva unor ţinte false. Ce ar fi făcut dacă, dinspre Vest, ar fi apărut ţinte reale – cu ce muniţie le-a fi anihilat?!

Nu acuzaţiile procurorilor m-au impresionat. Ştiam de multă vreme că anumite “forţe” – şi dinlăuntru, şi dinafară – utilizează aşa-zisul “spaţiu virtual” pentru a prosti anumite categorii de oameni. S-o iau mai pe departe. V-aţi pus vreo întrebare despre rapida mobilizare, acum ceva vreme, a unor tineri, în Chişinău? Dar asupra aşa-numitului Maidan European din Ucraina?! Dar asupra protestelor zise “ecologiste”?! Dar asupra revoluţiilor din aşa-numita “Primăvară arabă”? Acestea au fost făcute, desigur, pe teme hotărîte în anumite “laboratoare” occidentale. Dar asupra colosalei mobilizări a extremismului islamic – prin internet! – nu planează nici măcar o singură supoziţie de manipulare?! Sau, actualmente – în conflictul dintre Rusia şi Ucraina?! Dacă nu v-aţi pus asemenea întrebări, înseamnă că nu doriţi să înţelegeţi pe ce lume trăim. Apropo: nu v-aţi pus nici măcar o secundă întrebarea în legătură cu felul în care s-a răsturnat, pur şi simplu, la ultimele alegeri prezidenţiale, raportul dintre Ponta şi Iohannis?!

Aflăm de la procurorii DNA că Elena Udrea şi-a aranjat un “serviciu personal” pe internet. În primul rînd personal, iar în subsidiar – pentru fostul PDL. Un serviciu “discret”, despre care ştiau puţini oameni, un serviciu pe care-l conduceau efectiv două persoane, devenite nişte vechili ai Elenei Udrea, adică Ana Maria Topoliceanu şi efectivul său vechil de la Nana, Tudor Breazu. Aceştia achitau circa 3.000 – 10.000 euro lunar unui “şef” al “postacilor”, adică cei care scriau pe internet, intervenind pe siturile feluritelor redacţii din presa scrisă şi electronică, cu comentarii semnate cu nume false şi în funcţie de numărul de postări. Bineînţeles, toată afacerea se făcea cu banii negri de care se ocupa Elena Udrea, prin intermediul celor doi amintiţi, “fără documente, justificative”, adică prin evitarea impozitelor.

Chestia cu impozitele este de interesul Finanţelor – şi, după opinia mea, va fi tratată la modul tîmpit: să se recupereze impozitele datorate statului. Dar ticăloşia este mult mai mare decît sumele datorate statului. Este vorba despre o cumplită încălcare a elementarelor norme de cinste, aşa cum ne place să credem că ar fi iubite de poporul român. Adică, nişte indivizi – tineri! – scriau ceea ce le cerea un “şef”, care, la rîndul său, depindea de Elena Udrea şi trebuia să-i apere interesele – ale ei şi, pînă la un anume moment, ale PDL. Sînt dispus să cred că “principalii” din PDL nu ştiau exact despre ce e vorba – decît că este un “serviciu” privat al Elenei Udrea – şi că doar marele protector al celebrei Elena, Traian Băsescu, ştia şi se folosea, la rîndul lui, de acest serviciu. De fapt, dacă-mi amintesc bine, încă de la prima alegere a lui Băsescu în calitate de primar general al Capitalei, el a avut un serviciu personal de publicitate electorală şi nu ar fi exclus ca acesta, sau o parte din el, sau doar modelul, să fi fost moştenit de Elena Udrea.

Că Băsescu şi Udrea s-au servit de astfel de servicii de intoxicare nu este chiar un secret – doar că abia acum s-a pronunţat Procuratura. Dar – vă rog să vă gîndiţi cu toată seriozitatea – nu cumva şi Monica Macovei, şi Klaus Iohannis au apelat la un astfel de sistem în campaniile lor electorale din noiembrie 2014? Nu cumva tocmai utilizarea unui sistem de spălare a creierilor prin internet – şi de mobilizare a unor “specialişti” – ar putea explica scorurile formidabile obţinute de Macovei şi Iohannis?!… Acum înţelegeţi de ce aşa-numitul furt de voturi din cabinele de vot nu mai prezintă nicio importanţă?!

Articole din aceeasi categorie