Aceasta-i iarna vrajbei lor?

Nu ştiu dacă-l auziţi, dar mie parcă mi se pare că dinspre PSD vine un discret oftat de uşurare. Au trecut şi alegerile astea, şi – nu-i aşa ? – putea fi şi mai rău, iar acum oamenii pot să se ocupe de ceea ce contează cu adevărat pentru ei. La urma urmei, nu cred că cineva din fruntea social-democraţilor a tras nădejde cu adevărat că cea care i-a reprezentat putea câştiga cursa electorală, declaraţii de genul celei făcute de Gabriela Firea –  „Am speranțe foarte mari că vom câștiga…” – fiind emise doar aşa, de complezenţă. De fapt, ce era să spună? Da, ştim că vom pierde? Pentru PSD, înfrângerea Vioricăi Dancilă nu a fost o defel surpriză, cam toată lumea se aştepta la asta, iar singura necunoscută era diferența la care urma să se claseze în urma lui Klaus Iohannis. Acum, că totul s-a încheiat, parcă se simte un fel de eliberare – cam ca atunci când se iese de la dentist după o extracţie. Ce mai trebuie văzut este dacă extracţia chiar va avea loc.

Conform tradiţiei pesediste, toţi cei care au pierdut alegerile au fost maziliţi. Aşa s-a întâmplat şi cu Năstase şi cu Geoană şi cu Ponta. A venit rândul Vioricăi Dăncilă. Doar că acum situaţia pare ceva mai complicată. Cum, necum, pentru foştii lideri exista – mai în umbră, mai la vedere – un înlocuitor. Cineva suficient de reprezentativ şi de convingător pentru a lăsa măcar impresia că le-ar putea susţine interesele. Însă, de această dată, un asemenea personaj nu pare să existe. Desigur, sunt aspiranţi – Marcel Ciolacu (preşedintele Camerei Deputaţilor), Lia Olguţa Vasilescu (chiar organizatorul jalnicei campanii electorale pentru prezidenţiale) şi Gabriela Firea – fiind doar câteva dintre numele vehiculate pentru funcţia supremă în partid. De altfel, declaraţiile lor dau de înţeles că pregătesc ceva. Ciolacu a apreciat rezultatele drept “catastrofale” şi susţine că partidul “are nevoie de un nou început”. Gabriela Firea sprijinită de liderul PSD Olt, Paul Stănescu, a fost ceva mai rezervată: PSD-ul nu ar avea nevoie “neapărat de o nouă conducere” ci de o “nouă viziune”. Dar, cum să ai o nouă viziune tot cu vechea conducere?

Totuşi, deocamdată cel puţin, nici unul nu pare a avea suficientă forţă pentru a-i succede la putere Vioricăi Dăncilă, care a declarat că nu va demisiona de la conducerea formaţiunii. Mai mult, situaţia s-a complicat în urma unei mişcări făcute de actuala şefă a social-democraţilor. În Comitetul Executiv al PSD – “instanţa” în care ar urma să se discute soarta conducerii partidului – au intrat câteva nume noi. Cinci şefi de sindicate, printre care şi Gabriel Oprea, au ajuns vicepreşedinţi în CEx în urma unor protocoale de colaborare cu partidul, şi ei au drept de vot. Este greu de estimat ce poziţie vor avea, însă se poate specula că, din moment ce au semnat protocolul cu Dăncilă…

Aşa că, până una-alta, situaţia din PSD pare a fi în stand-by. Poate că următorul CEx va mai limpezi cumva lucrurile, căci este greu de crezut că se va aştepta prea mult, mai ales că peste şase luni urmează alegerile locale. Până atunci nu mai este chiar aşa de mult şi, dacă nu vor rezolva rapid situaţia, pe social-democraţi îi aşteaptă o iarnă plină de învrăjbire, ceea ce ar putea duce la un scor electoral şi mai scăzut decât cel de duminică.

Articole din aceeasi categorie