Ziua Astrei dejene

La împlinirea a 149 de ani de la constituirea Despărțământului Dej al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, astriștii dejeni și invitații lor au sărbătorit evenimentul, joi, 4 iulie, sub titlul generic „Ziua Astrei dejene”. Despărțământuul Dej al ASTRA s-a constituit la 4 iulie 1870, când a fost ales primul comitet format din: Ioan Colceriu, Mihalache Bohățel, Georgiu Laszlo, Gavril Man, Andrei Frâncu, Macavei Mezei și Petru Mureșan.

Manifestare de suflet pentru dejeni, programul zilei a cuprins un parastas dedicat memoriei astriștilor trecuți în veșnicie, prelegerea „Cultura națională cu puteri unite. Bisericile românești din Transilvania și activitatea Astrei (1861-1918)” și o expoziție de carte veche. Amfitrion și moderator al reuniunii a fost ec.dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA.

La reuniunea astriștilor dejeni a fost prezentă și prof. Alina Talpoș, președinta Despărțământului Șomcuta Mare, despărțământ de la constituirea căruia, în august 2019, se împlinesc 150 de ani și care, la 13 mai 2017, s-a reorganizat și relansat, reaprinzând flacăra astristă în orașul maramureșean.

După slujba de parastas oficiată la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, păstorită de preoții Gavril Chirilă și Teodor Leach, sala de ședințe a Protopopiatului Ortodox Dej a fost gazda conferinței susținută de pr. Cătălin Varga, doctorand al UBB Cluj, care a făcut o amplă prezentare a activității elitelor bisericești în cadrul Astrei, în Transilvania secolului XIX și începutul secolului XX.

Asociațiunea “ASTRA” a fost proiectată, creeată și întreținută de-a lungul timpului prin stăruința, zelul, sacrificiul și munca dezinteresată a multor români inimoși și devotați. Totodată, la întemeierea Asociațiunii au conlucrat și cele două biserici românești din Ardeal, având în frunte pe cei doi mari arhierei, episcopul ortodox Andrei Șaguna și mitropolitul greco-catolic Alexandru Sterca Șuluțiu. Cele două biserici românești au fost în permanență alături de Asociațiune în munca de luminare și solidarizare a românilor. De aceea sunt și astăzi valabile cele spuse de Vasile Goldiș în 1923: “Cine tulbură această fericitoare armonie, atentează la cel mai prețios bun al neamului nostru, micșorând șansele fericrii sale”.

Luările de cuvânt care au urmat prelegerii și felicitările adresate Despărțământului Dej al ASTRA au întregit atmosfera sărbătorească a zilei, consacrată celei mai longevive și active asociații culturale din municipiul Dej.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie