Zilele Maghiarilor din Dej – Ediția 2017

Sfârșitul săptămânii trecute a constituit pentru comunitatea maghiară din Dej, și nu doar pentru aceasta, o binevenită „evadare” din cotidianul fierbinte, prin programul divers și atractiv oferit de Zilele Maghiarilor din Dej.

Organizată de Asociația Culturală „Kádár József” și UDMR Dej, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Dej și cu susținerea unor sponsori generoși, a V-a ediție a Zilelor maghiarimii dejene, desfăşurată în perioada 10-12 august, a debutat vineri la Galeria de Artă a Municipiului, cu vernisarea expoziției „Dejul în pictură”, organizată cu sprijinul unor colecționari de artă din oraș, de către dl Luidort Peti, el însuși un pasionat colecționar. Expoziția a fost deschisă de președinta UDMR Dej, Kovrig Anamaria, în prezența viceprimarului Teodora Muncelean, a unui public numeros și alături de oaspeții sosiți din orașul Komárom (Ungaria).

Retrospectivă în imagini a devenirii unui oraș cândva reședință de comitat și de județ, expoziția însumează lucrările unor artiști plastici interbelici, postbelici și contemporani, care fie au trăit în Dej, fie au activat aici o anumită perioadă de timp, influențând viața artistică și culturală a orașului. Alexandru Szopos, cel care în 1927 a pus bazele Școlii de Pictură din Dej, Alexandru Mohi, profesor pentru o perioadă la Liceul de fete din oraș, Epaminonda Boca, fost profesor de desen la Liceul „Andrei Mureșanu”, Incze János, unul dintre cei mai cunoscuți pictori dejeni, Elena Szervacziusz, o strălucită elevă a maestrului Mohi, Angyalossy György, Lázár Eva, Daday Gerö, Parádi Kálmán, Alexandru Piskolti – sunt doar câteva nume care au îmbogățit zestrea artistică a orașului, alături de alți artiști, contemporani și demni urmași ai maeștrilor amintiți: Eva Lukács-Solymossy, Alexandru Jakabházi, Robert Gal, Fazakas Csaba etc. Despre artiști, lucrările lor și contextul epocilor în care s-au format aceștia a vorbit criticul Fülöp Csaba. De asemenea, cu acest prilej a fost proiectat și un scurt-metraj realizat de Cselényi Lászlo, un film cu și despre pictorul Incze János.

Vineri seara a aparținut folclorului, Piața Bobâlna fiind locul de desfășurare a Festivalului de dansuri populare „Aranyesö” – ediția a XVII-a și a Festivalului Internațional de Foclor „Szent István” – ediția a XIX -a, într-un spectacol animat și pitoresc, la realizarea căruia, alături de oaspeții străini, au participat formațiile de dansuri populare maghiare din Cluj, Dej, Gherla și Unguraș.

Programul manifestărilor, consacrate unei comunități cu o prezență civică meritorie și o foarte consistentă viață culturală în Dej, a continuat sâmbătă la Green Pub, unde, prima parte a zilei a fost dedicată copiilor. Însoțiți de părinți sau bunici, aceștia au avut parte de ateliere de desen și bricolaj, de jocuri interactive și momente „magice” oferite de iluzionistul Belloni. Nu a lipsit nici tradiționalul gulaș unguresc. Seara, după scurtele alocuțiuni rostite de deputatul clujean Csoma Botond (UDMR) și de primarul Costan Morar, prezenți la eveniment, a fost din nou rândul maestrului Belloni să farmece publicul, după care membrii Ansamblului „Operettissimo” din cadrul Operei Maghiare din Cluj au încântat auditoriul cu talentul și verva lor tinerească. Soliștii Fülöp-Gergely Tímea, Székely Zsejke, Plesa Róbert și Rigmányi István, acompaniați de violonistul Gyenge Zoltán – Balázs și pianistul Kolcsár Péter, au oferit un regal de arii cunoscute și îndrăgite din operetele lui Kálmán, Lehár și din repertoriul internațional, pe care publicul le-a fredonat la unison cu artiștii și le-a răsplătit cu ropote de aplauze.

Concertele susținute de Knok Out, Miller Zoltán și Vágo Bernadett au încheiat ediția 2017 a Zilelor Maghiarilor din Dej, o manifestare elegantă, intrată deja în tradiția evenimentelor cultural artistice ale orașului și mereu așteptată cu interes de un public pe măsură.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie