Zilele Dejului: Pagini de istorie militară la confluenţa Someşurilor

Baza 4 Logistică „Transilvania” din Dej a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, gazda lansării volumului „Regimentul 81 Infanterie Dej 1919-1940” semnată de colonel (r) Gheorghe Tanco (Editura Risoprint, Cluj-Napoca 2017), carte document ce se încadrează tematic între numeroasele apariţii istoriografice legate de aniversarea a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Totodată, apariţia unui volum de istorie militară despre cel dintâi regiment românesc înfiinţat la confluenţa Someşurilor, reprezintă pentru dejeni, şi nu doar pentru ei, un bun prilej de a cunoaşte o parte majoră din evenimentele petrecute în perioada interbelică, avându-i ca protagonişti pe ofiţerii şi militarii Regimentului 81 Infanterie.

Desfăşurată în cadrul Zilelor Municipiului Dej, manifestarea s-a bucurat de prezenţa primarului Costan Morar, general locotenent (r) Alexandru Rus, general de brigadă (r) Timar Gheorghe, ofiţeri, subofiţeri şi militari, activi şi în rezervă, din garnizoanele Dej şi Bistriţa, gazda evenimentului fiind comandantul Garnizoanei Dej, colonel Gabriel Boţoc.

Despre carte şi autor au vorbit: colonel (r) Ioan Cordovan, preşedintele de onoare al Asociaţiei Judeţene Cultul Eroilor „Colonel Liviu Rusu” din Bistriţa şi Constantin Albinetz, directorul Muzeului Municipal Dej, Şeful Serviciului Cultură din cadrul Primăriei dejene. Acesta din urmă semnează prefaţa şi introducerea la volumul apărut sub îngrijirea sa.

Deşi nu este istoric ca formaţie, col. (r) Gheorghe Tanco şi-a propus să respecte cu acurateţe adevărul istoric, şi o face cu deplin profesionalism. Viziunea de ansamblu şi abordarea operaţiunilor militare este redată cu minuţiozitate de către autor, el însuşi militar de carieră şi bun cunoscător şi mânuitor al instrumentelor specifice cercetării în domeniul istoriei militare. Sunt precizate, cu exactitate, zilele şi orele când s-au petrecut evenimentele, numărul de pierderi, de prizonieri luaţi, de participanţi la acţiuni, numărul efectivelor, numele combatanţilor, de la soldat la general. Toate aceste informaţii, dintre care multe sunt inedite, au fost extrase din Registrele de operaţii şi alte documente oficiale ale Regimentului 81 Infanterie Dej, păstrate în Arhivele Militare Române de la Piteşti şi la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.

Structurată pe cinci capitole, cartea porneşte de la situaţia politico-militară existentă în România la sfârşitul Primului Război Mondial şi necesitatea creării armatei ardelene imediat după Marea Unire, înfiinţarea Gărzilor Naţionale române constituind nucleul viitoarelor regimente din Transilvania. Bine documentat, volumul se concentrează pe modul de constituire a Regimentul 81 Infanterie Dej, pe campania din Ungaria împotriva trupelor bolşevice conduse de Bela Kun, revenirea în cazarmă după înfrângerea comuniştilor unguri şi evoluţia regimentului până la al Doilea Război Mondial, cu accent pe relatarea evenimentelor petrecute în septembrie 1940, ziua în care s-a emis ordinul de părăsire a teritoriilor cedate Ungariei, în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Lucrarea relatează, de asemenea, cu obiectivitate, starea de spirit din rândul populaţiei civile în general şi a armatei române în special, în acel moment istoric dramatic.

 „Suferinţa de atunci, din războaie, este mult mai dureroasă, mult mai nimicitoare, prin literatură, printr-o carte scrisă, determinându-ne pe noi toţi, contemporanii, să combatem cu înverşunare şi hotărâre conflictul uman, să combatem războaiele, să combatem subjugarea umană, să luptăm pentru anihilarea terorismului şi a oricăror alte forme de umilire umană. Eu, personal, cred că este momentul să spunem STOP războaielor. Cartea de faţă, «Regimentul 81 Infanterie Dej», este cu totul alt ceva. Este o carte dedicată implinirii a 100 de ani de la Primul Război Mondial, dedicată Marii Unităţi Naţionale, a realizării unei Românii întregite. Este o carte dedicată luptei pentru întregire naţională, a unui popor care a fost înrobit, a fost un popor subjugat, umilit, deposedat de bogăţiile lui, de dreptul lui la libertate şi independenţă, de către cei care nu au avut niciun drept asupra acestui teritoriu. Este o carte dedicată împlinirii a 98 de ani de la înfiinţarea acestui renumit regiment. Este cel mai bun prilej de a face noi paşi pentru cunoaşterea istoriei oraşului Dej, a oamenilor de la confluenta Someşului care au realizat «punţi de legătură între trecut şi prezent» – au fost cuvintele rostite de colonel (r.) Ioan Cordovan, la încheierea expunerii domniei sale.

După un scurt incurs în istoria militară a Dejului, din cele mai vechi timpuri şi până în prezent, făcută de istoricul Constantin Albinetz, au vorbit despre carte, autor şi istoria devenirii Regimentului 81 Infanterie Dej: col.(r) Gheorghe Tanco, primarul Costan Morar, col. Gabriel Boţoc, col.(r.) Viorel Vaida şi general locotenent (r) Alexandru Rus. Concluzia fiind una unanimă: această lucrare deosebit de interesantă, vine să îmbogăţească istoriografia locală şi naţională, iar autorul, col.(r) Gheorghe Tanco, merită pe deplin felicitările şi întreaga consideraţie a comunităţii dejene.

Regimentul 81 Infanterie Dej a fost înfiinţat, conform „Anexei nr. 6” din Ordinul nr. 458 al Comandamentului General Teritorial din Sibiu, din luna februarie 1919, având denumirea reală, în momentul constituirii sale, de „Regimentul de Infanterie Dej”, cu un efectiv de 2644 militari, din care 64 ofiţeri şi 2580 trupă. Regimentul 81 Infanterie a fost înlocuit, în 1968, cu Regimentul 223 Mecanizat. Tradiţiile de luptă ale Regimentului 81 Infanterie au fost preluate de Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, înfiinţată în Garnizoana Dej la data de 1 martie 1995, prin reorganizarea Regimentului 223 Mecanizat şi a Divizionului 55 Artilerie Antiaeriană. Începând cu data de 4 ianuarie 2001, comandamentul brigăzii s-a redislocat în Garnizoana Bistriţa.

Magdalena Vaida

Articole din aceeasi categorie