Zilele Comunei Iclod

Iclod-6 Primăria din Iclod a avut o iniţiativă foarte bună în acest an (comparînd cu ediţiile trecute), cînd a organizat Zilele Comunei pe parcursul a două zile.

La sfîşitul săptămînii trecute, manifestările au început în localitatea Fundătura şi au continuat duminică după amiază la Iclod. La Fundătura programul s-a ţinut în sala Căminului cultural şi a continuat pe terenul de sport, cu un meci de fotbal între echipele de old-boys ale satelor Iclod şi Fundătura, de fapt o întîlnire tradiţională în sportul local.

Duminică a fost mare forfotă în centrul de comună. La Monumentul Eroilor din curtea Bisericii Ortodoxe din Iclod am asistat la depunere de coroane în Iclod-1acordurile fanfarei locale şi, totodată s-a oficiat şi un parastas în amintirea eroilor iclozeni căzuţi în lupta pentru independenţa şi libertatea ţării. După acest moment, numeroasa asistenţă s-a deplasat la locul de desfăşurare a Zilelor Comunei Iclod, unde a avut loc deschiderea festivă a marii sărbători a locuitorilor aşezării de pe valea Someşului Mic de către primarul Emil Pârţoc.

Printre cei care au onorat această festivitate solemnă au fost prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, senatorii Varujan Vosganian şi Marius Nicoară, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, primarul comunei vecine, Corneşti, Dorel Julean, preşedintele Iclod-2PNL Gherla, Iuliu Sămărtean şi consilierii locali. Cu acest prilej s-au acordat Diplome Aniversare cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, felicitate de oficialităţile judeţene şi locale. În cadrul aceluiaşi eveniment, directoarea Şcolii Gimnaziale Iclod, prof. Liana Dobocan a prezentat ultimele apariţii editoriale ale poetei Mihaela Maria Dindelecan, născută pe aceste meleaguri, dar care în prezent trăieşte la Oradea. Cărţile ei au fost primite cu mult interes de cei prezenţi.

Cel mai aşteptat punct al programului de la Iclod a fost spectacolul folcloric susţinut de cunoscuţi solişti de muzică populară, în frunte cu Maria Golban-Şomlea. Au mai cîntat Adrian Buză, Georgiana Lobonţ, Crina Bujiţă. Raluca Iclod-5Balint, Vlăduţ Lazăr şi Diana Roman, acompaniaţi de taraful condus de Nelu Boca din Gherla, o formaţie instrumentală de mare valoare din zona Clujului. Nu au lipsit nici frumoasele dansuri populare susţinute de Formaţia de copii Iclod a Asociaţiei Folclorice „Avram Iancu”, îndrumată de prof. Aurel Bulbuc, sufletul mişcării artistice din comună, Grupul „Dansatorii de pe Someş” Iclod şi Ansamblul folcloric „Valea Someşului” Gherla. În încheiere, spectatorii au asistat la un adevărat regal muzical prezentat de ALDO BLAGA , Tzika Saxorchestra şi Mădălina Ghiran.

Seara, la Biserica Baptistă din Iclod am fost prezent şi la Sărbătoarea Mulţumirii, a roadelor toamnei, unde pe lîngă concertul susţinut de fanfara şi Iclod-4corul lăcaşului de cult, am admirat şi o splendidă expoziţie de produse agricole. Un final cît se poate de spiritual al manifestărilor bogate de artă, cultură şi sport, derulate în weekend în comuna Iclod. Au fost două zile splendide, unde a dominat distracţia, dar şi revederea cu cei dragi, fiindcă cu acest prilej au revenit acasă foate mulţi fii ai satului, care între timp s-au stabilit în alte părţi ale ţării.

Ce am mai remarcat la Iclod, este că în ultimii doi ani pe raza comunei s-a făcut foarte mult în privinţa îmbunătăţirii infrastructurii, dar şi a ridicării nivelului de trai, primarul Emil Pârţoc anunţînd cu această ocazie că s-a aprobat şi construirea unui modern abator, conform normelor europene.

Iată că iclozenii nu duc lipsă nici de realizări edilitare. O toamnă bogată din toate punctele de vedere!

SZEKELY Csaba

Foto: Titus Flueraş

Articole din aceeasi categorie