Vladimir Putin va plăti un preţ pentru îndrăzneala sa politică, crede ministrul polonez de externe

Preşedintele Vladimir Putin trebuie să înţeleagă faptul că pînă la urmă “va plăti un preţ pentru îndrăzneala sa politică”, a declarat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, amintindu-i de asemenea liderului de la Kremlin că “modificarea frontierelor prin forţă este ceva foarte periculos, acest lucru conducînd în trecut la războaie”.

În opinia lui Sikorski, despre care se spune că ar putea fi succesorul lui Catherine Ashton la şefia diplomaţiei Uniunii Europene, a sosit momentul ca Putin să-şi dea seama că dacă nu revine pe calea cea bună vor exista consecinţe, iar opinia publică europeană observă că are un conflict aproape de ea. “Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial o ţară ocupă teritoriul alteia mai mici sub pretextul protejării minorităţilor naţionale de atacuri şi de acţiuni discriminatorii – ceea ce nu este adevărat”, a subliniat ministrul polonez de externe.

Polonia, o ţară marcată de istoria ei tragică, joacă deocamdată rolul unei Casandre europene, avertizînd asupra riscului unei invazii militare ruseşti în regiunile separatiste din estul Ucrainei. NATO recunoaşte că Rusia are capacitatea de a invada Ucraina, iar costisitoarea menţinere a mii de soldaţi ruşi în alertă luni la rînd la graniţa ucraineană face şi mai credibilă această posibilitate, a explicat Sikorski. El a insistat asupra apărării principiilor care au menţinut pacea în Europa în ultimele şapte decenii. “Dacă permitem ţărilor mari să profite de slăbiciunea altora, atunci ne vom întoarce la cele mai sîngeroase vremuri ale istoriei”, a punctat şeful diplomaţiei poloneze.

Sikorski consideră că sarcina principală a Comisiei Europene este să susţină solidaritatea europeană pentru a convinge Moscova că greşeşte şi, dacă va fi necesar, să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, în ciuda represaliilor economice recente ale acesteia din urmă. În acest context, el a subliniat că exportatorii polonezi de produse agroalimentare sînt mult mai afectaţi de embargoul Rusiei decît cei din alte state europene.

În consecinţă, şeful diplomaţiei de la Varşovia a cerut partenerilor din UE să dea dovadă de solidaritate, “aşa cum a făcut şi Polonia în situaţii îndepărtate de graniţele ei, precum conflictele din Africa”.

Cît despre solicitarea Moscovei de a trimite un convoi umanitar în estul Ucrainei, Sikorski crede că această insistenţă este suspectă în condiţiile în care criza umanitară din acea zonă este rezultatul acţiunilor separatiştilor ruşi pe care ea îi sprijină.

Ministrul polonez de externe s-a referit în acest interviu şi la situaţia militară a flancului sudic al NATO, după ce conflictul din Ucraina a evidenţiat vulnerabilitatea acestui spaţiu. El a reiterat solicitarea ca Alianţa să amplaseze baze permanente pe teritoriul Poloniei pentru “echilibrarea securităţii în tot spaţiul NATO”.

Pe de altă parte, Sikorski a condamnat poziţia în problema ucraineană exprimată de unele state latino-americane reunite în organizaţia regională Alianţa Bolivariană pentru America (ALBA) şi care au în comun o politică orientată împotriva Statelor Unite. El a menţionat Cuba şi Venezuela, care au votat în Adunarea Generală a ONU împotriva condamnării anexării Crimeii de către Rusia. “Se pare că există un fel de solidaritate globală între cleptocraţii”, a spus el despre poziţia acestor state, amintind că tranziţia prin care au trecut Polonia şi celelalte state din Europa Centrală este o experienţă ce poate servi drept exemplu unor state cum este Cuba.

Articole din aceeasi categorie