Sub presiunea extremei drepte în privinţa migranţilor

AFP
Extrema dreaptă germană a menţinut presiunea asupra Angelei Merkel şi a politicii sale privind migraţia, organizând seara o nouă manifestaţie la Chemnitz, oraş care a devenit epicentrul mobilizării contra solicitanţilor de azil din Germania.
Contrar ultimelor manifestaţii de din această localitate din fosta RDG, acţiunea de joi, care a reunit o mie de participanţi, s-a desfăşurat fără niciun incident.
Pe bannere erau mesaje precum “Ordine şi securitate” sau “Poporul se ridică”.
“În fiecare zi, văd oameni în vârstă, tineri defavorizaţi, germani şi, când se observă tot ceea ce primesc solicitanţii de azil,(…) nu este surprinzător că oamenii explodează”, a declarat pentru AFP unul dintre participanţi, Tobias, 50 de ani, care locuieşte în regiune.
Protestatarii s-au adunat în apropierea unei întâlniri organizate de şeful guvernului din Saxonia, Michael Kretschmer, membru al partidului de centru dreapta al cancelarului Angela Merkel, şi de primarul social-democrat din Chemnitz cu locuitorii oraşului pentru a încerca să readucă liniştea în zonă.
Elementul declanşator al acestor manifestaţii s-a produs în weekend, când un german a fost ucis în timpul unui conflict în Chemnitz, al treilea cel mai mare oraş din Saxonia. Poliţia a arestat doi suspecţi, un sirian şi un irakian, iar această crimă a declanşat tensiunile la nivel naţional în jurul migranţilor.
Poliţiştii, puţini la număr, au părut copleşiţi duminică de acţiunile neo-naziştilor şi ale huliganilor care au aruncat cu sticle, pietre şi alte obiecte. Luni seara, în timpul a două demonstraţii, de data aceasta anunţate de extrema dreaptă şi extrema stângă, poliţiştii au fost din nou depăşiţi de situaţie din cauza numărului lor redus.
Întrebat despre aceste evenimente, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a afirmat că persoana care l-a ucis pe cetăţeanul german “trebuie pedepsită”, însă “ceea ce s-a întâmplat în Saxonia în ultimele zile este într-adevăr şocant”.

Articole din aceeasi categorie