Ministrul german de externe cere o redefinire a relaţiei cu SUA

EFE
Ministrul german de externe, Heiko Maas, a cerut, într-un articol publicat de cotidianul economic Handelsblatt, redefinirea relaţiei cu SUA în sensul ‘consolidării pilonului european în alianţa transatlantică’. ‘A sosit momentul să ne redefinim relaţia cu SUA, nu pentru a o lăsa în urmă, ci pentru a o reînnoi şi conserva’, scrie şeful diplomaţiei germane în articol.
El consideră că ţările europene trebuie ‘să creeze o contrapondere acolo unde sunt depăşite liniile roşii’, referindu-se în mod concret la sancţiunile împotriva Iranului reinstituite de administraţia Donald Trump.
‘Trebuie să protejăm prin lege, companiile europene de sancţiuni, pentru aceasta fiind nevoie de cooperarea cu Franţa şi cu alte ţări europene, să creăm sisteme de plată independente de SUA, un fond monetar european şi un sistem swift (de transmitere electronică a datelor între instituţiile financiare) independent’, propune Heiko Maas. El sugerează de asemenea crearea unui ‘impozit digital’ care să fie perceput pe profiturile companiilor americane din sectorul informatic.
Pe de altă parte, ministrul de externe german estimează că schimbările pe care Trump le-a adus în relaţia transatlantică vor avea efecte pe termen lung, astfel că aşteptarea plecării preşedintelui SUA de la putere nu este o opţiune.
‘Schimbarea abordării privind cheltuielile de apărare este o realitate. Interesul nostru este să consolidăm pilonul european al alianţei transatlantice, nu pentru că Donald Trump argumentează mereu cu cifrele noastre, ci pentru că nu mai putem avea încredere în Washington în aceeaşi măsură ca înainte’, consideră şeful diplomaţiei germane.
Dar purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, a prezentat o poziţie nuanţată faţă de acest articol, menţionând că este un ‘articol personal’ al cărui conţinut ‘este în bună parte împărtăşit de guvern’, el afirmând mai departe că ‘interesul vital’ al Germaniei este să menţină relaţia cu SUA.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAE german a spus că este un articol ‘de opinie’, care trebuie văzut ca un ‘impuls’ pentru relaţia bilaterală a Germaniei cu SUA.

Articole din aceeasi categorie