Risc de penurie de spermă

AFP
O ieşire din Uniunea Europeană fără un acord riscă să pună în dificultate cuplurile din Marea Britanie care fac apel la donaţiile de spermă pentru a avea copii, deoarece nu vor mai putea folosi băncile de spermă europene, a subliniat guvernul.
Într-o notă tehnică destinată a pregăti companiile şi populaţia pentru consecinţele unei ieşiri din UE fără un acord, guvernul britanic subliniază că Londra a importat circa 3.000 de eşantioane de spermă din Danemarca anul trecut şi 4.000 din SUA.
Marea Britanie a importat de asemenea circa 500 de ovule şi embrioni din ţări europene.
Însă dacă discuţiile dintre Londra şi Bruxelles vor eşua, legislaţia europeană privitoare la sânge, ţesuturi şi celule umane nu se va mai aplica pentru Marea Britanie, a precizat guvernul. Drept consecinţă, băncile de spermă britanice vor avea nevoie “de noi acorduri cu instituţiile competente”.
Pentru a compensa, Ministerul Sănătăţii subliniază că firmele care dispun de o licenţă ar putea face apel la importuri din ţări terţe. Însă acest lucru s-ar putea să nu fie suficient, într-o ţară în care donaţiile de spermă s-au diminuat drastic de când donatorii şi-au pierdut dreptul la anonimat printr-o lege din 2005. Potrivit directoarei clinicii specializate în probleme de fertilitate Harley Street Fertility Clinic, Geetha Venkat, cuplurile care au nevoie de donaţii de spermă încep “să se panicheze”, deoarece o schimbare de legislaţie survenită în SUA prevede că importurile din această ţară ar putea dura şi până la trei luni, în timp ce din Danemarca este suficientă o săptămână.
Formalităţile administrative induse de un Brexit fără acord ar putea, pe de altă parte, să conducă la o creştere a costurilor pentru firme, ceea ce s-ar repercuta şi asupra cuplurilor, a avertizat ea. Incertitudinea din jurul unui astfel de scenariu nu face decât să amplifice “stresul care însoţeşte deja acest tratament”, şi-a exprimat ea regretul.

Articole din aceeasi categorie