Finanţarea presei de stat prin taxarea companiilor din sectorul tehnologiei informaţiei

EFE
Liderul partidului laburist britanic, Jeremy Corbyn, a propus crearea unui fond independent din care să fie finanţată mass-media de stat – cum este postul BBC – şi care să fie alimentat de un impozit aplicat marilor companii din sectorul înaltei tehnologii, cum ar fi Google, Amazon şi Facebook.
Într-un discurs susţinut la Festivalul de Televiziune de Edinburgh, Corbyn a spus că un asemenea impozit, pe care l-a denumit ‘taxa de licenţă digitală’, perceput companiilor tehnologice şi furnizoare de servicii de internet ar putea fi stabilit printr-un acord de schimb de conţinuturi şi venituri publicitare cu Google, asemănător celui încheiat în Belgia sau Franţa în anul 2013. Dacă un astfel de sistem nu va fi posibil şi în Marea Britanie, liderul laburist a transmis că, în cazul în care partidul său aflat acum în opoziţie ar ajunge la guvernare, va studia implementarea unui impozit unic pe veniturile companiilor la care s-a referit.
În opinia lui Corbyn, o taxă de acest fel ar putea ajuta în special sectoarele cele mai vulnerabile ale presei şi ar diminua taxa de licenţă televizată pe care fiecare cămin din Marea Britanie trebuie să o plătească pentru BBC.
Liderul laburist a subliniat importanţa de a avea un jurnalism local care să dispună de ‘bani şi timp’ pentru a investiga fapte şi evenimente, întrucât un jurnalism de calitate ‘necesită un salariu demn’.
Corbyn a vorbit şi despre dorinţa sa de a combate controlul elitelor asupra presei, el mărturisind că i se pare că ziariştii sunt influenţaţi de magnaţii care deţin instituţiile mass-media, iar în cazul postului public BBC, de intervenţia excesivă a statului.

Articole din aceeasi categorie