Viața în grădina verde – „Grădinescu” Câmpia Turzii

Un spațiu de grădină urbană va fi amenajat în curtea Școlii Gimnaziale ”Mihai Viteazul” din Câmpia Turzii, de către Asociația Slow Food Turda, aceasta numărându-se printre cei zece câștigători ai programului „Creștem Grădinescu”, coordonat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România și sponsorizat de Kaufland România. Cei zece s-au alăturat rețelei „Grădinescu” deja existente, crescând, astfel, și numărul grădinilor urbane, de la 10 la 20.

Cei zece noi membri ai rețelei, care vor crea noi grădini urbane în școli, licee, universități și comunități sunt: Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău; Școala Internațională Baia Mare; Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Ploiești; Asociația RURALIS Bistrița; Universitatea de Vest din Timișoara; Asociația StudCoop/ Slow Food Turda; Fundația Comunitară Timișoara; Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff; Asociația Parcul Natural Văcărești; Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica.

Potrivit declarației d-nei Marta Pozsonyi, președintele Asociației StudCoop/ Slow Food Turda, pentru zona Turda – Câmpia Turzii, acordul de colaborare s-a încheiat între municipiul Câmpia Turzii, în calitate de proprietar al terenului și autoritate locală, reprezentat de primarul Dorin Nicolae Lojigan, Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Câmpia Turzii, în calitate de beneficiar, reprezentată de director Carmen Anechitoaie și Asociația StudCoop/ Slow Food Turda, în calitate de coordonator de proiect. Proiectul constă în amenajarea unui spațiu de grădină urbană în curtea Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, cu straturi de legume, flori și plante aromatice, sală de curs în aer liber, spațiu de recreere, hotel de insecte, seră, toate realizate cu scop educativ.

„Activitățile din proiect presupun o serie de ateliere tematice, vizite în arii protejate și la producători, seminarii cu invitați și, desigur, munca de grădinărit, care îi va avea ca beneficiari în primul rând pe elevii școlii, dar și comunitatea locală” – precizează Marta Pozsonyi.

Valoarea proiectului este de 10.000 euro, iar perioada de implementare este sezonul agricol 2019-2020, cu prelungire în fiecare an, timp de 5 ani.

Programul „Creștem Grădinescu” este un instrument de finanțare  lansat de Kaufland România și implementat de Institutul de Cercetare în Permacultură din România. În cadrul programului sunt susținute școli, grădinițe, organizații nonguvernamentale și grupuri de inițiativă civică din București și din țară care doresc să realizeze grădini și ferme urbane. Programul vine și în sprijinul proiectelor de grădinărit urban comunitar și agricultură urbană în desfășurare.

M. T.

Articole din aceeasi categorie