Ungaria: Un primar rom îşi smulge satul din mizeriei

AFP

Case bine întreţinute, locuitori la muncă şi o rată a delincvenţei în cădere liberă: în opt ani Bogdán Lászlô, primar rom al unui mic sat unguresc, a reuşit să-şi scoată comunitatea din mizerie, punînd capăt stereotipurilor.

Cserdi, o localitate de 430 de locuitori majoritar romi situată în sud-vestul Ungariei, încarna în urmă cu zece ani majoritatea clişeelor privind mizeria, inactivitatea şi violenţa care sînt folosite pentru portretizarea acestei minorităţi. “Eram ca teroriştii arabi locali, toată lumea se temea de noi”, a spus Bogdán Lászlô, de 40 de ani, care a crescut în sat.

O prejudecată larg răspîndită în Ungaria, unde minoritatea romă, una dintre cele mai importante din Europa, reprezintă 7% din cei zece milioane de locuitori, conform Consiliului Europei, şi are de suferit din cauza unui nivel de trai sub medie, precum şi din cauza unor puternice discriminări.

Ales prima dată în 2006, Laszlo Bogdan a încercat “să schimbe percepţiile” şi să alunge din rîndul populaţiei sentimentul de fatalitate. Cu metode fără compromisuri, el a început printr-o reducere drastică a ajutoarelor sociale. Profitînd de un program naţional pentru muncă, el a favorizat în paralel crearea a 72 de locuri de muncă în agricultură, în cultivarea roşiilor, ardeilor şi cartofilor pe terenuri neexploatate.

În plus, primăria a încurajat instalarea de toalete în casele cele mai sărace alocînd subvenţii şi i-a stimulat pe locuitori să realizeze lucrări pentru a obţine fonduri.

Bogdán Lászlô a mers şi mai departe, ducîndu-i pe tinerii romi să viziteze o închisoare pentru a le arăta ce-i aşteaptă dacă nu încearcă să-şi clădească un viitor, în timp ce pe adolescente le-a dus să viziteze o universitate din Budapesta, pentru a le arăta că există o alternativă la sarcinile timpurii, frecvente în comunitate.

Invitat frecvent în străinătate pentru a vorbi despre metodele sale neortodoxe şi bazate pe voluntariat, primarul, care afirmă că nu a avut propria pereche de pantofi pînă la 13 ani, respinge formularea “miracolul de la Cserdi”. “De ce este un miracol faptul că ţiganii muncesc?”, se întreabă el.

Edilul şef al satului are în continuare proiecte pentru satul său. El vrea să atragă investitori şi intenţionează să deschidă anul viitor un restaurant specializat în “romburger” versiunea ţigănească a hamburgerului.

Articole din aceeasi categorie