Un prim pas spre destructurarea mafiei lemnului din zona Beliş

Primarul comunei Beliş, Viorel Matiş este cercetat de procurorii Parchetului Huedin pentru infracţiuni silvice şi de fals comise pe vremea când deţinea funcţia de şef al Ocolului Silvic Beliş. Alături de Matiş mai sunt cercetaţi un şef de district silvic, un tehnician silvic şi un pădurar. Deşi prejudiciul în cauză depăşeşte un milion de lei, procurorii au apreciat că nu se impune măsura arestării faţă de niciunul dintre cei patru angajaţi silvici, care erau plătiţi din bani publici să păzească pădurea. Astfel, trei dintre ei au scăpat doar cu măsura controlului judiciar în timp ce faţă de celălalt coleg al lor nu s-a luat niciun fel de măsură preventivă.
Potrivit procurorilor, Viorel Matiş, în prezent primar al comunei Beliş, este acuzat de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional şi fals intelectual, după ce anchetatorii au stabilit că în perioada februarie-aprilie 2013, în calitate de şef al Ocolului Silvic Beliş a determinat mai multe persoane să taie fără drept şi să sustragă arbori din pădurea aflată în administrarea Ocolului Silvic Beliş. Totodată, potrivit cercetărilor, în calitate de şef de ocol, având competenţa de a stabili sancţiunea contravenţională aplicabilă, Matiş a stabilit sancţiunea, constând în ”avertisment” în cazul a 123 de procese verbale de contravenţie întocmite în fals de către doi dintre subordonaţii săi, Ardelean Roşu şi Marcel Lung, cu scopul de a evita ca procesele contravenţionale să fie date în debit.
Alături de Viorel Matiş, în acelaşi dosar mai sunt cercetaţi şeful de district din cadrul Ocolului Silvic Beliş, Nicolae Goga, tehnicianul silvic Marcel Lung şi pădurarul Ardelean Roşu.
Anchetatorii îl acuză pe Nicolae Goga de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional şi fals intelectual în formă continuată. Concret, în perioada februarie-aprilie 2013, Nicolae Goga, în calitate de şef district silvic a determinat mai multe persoane să taie fără drept şi să sustragă arbori din fondul forestier naţional. Pentru a acoperi o parte din prejudiciu, Goga a completat cu date false 123 procese verbale de contravenţie silvică întocmite de către Ardelean Roşu şi Lung Marcel, iar cu ocazia întocmirii actului parţial de fond, înaintea controlului ITRSV, a consemnat date nereale cu privire la situaţia constatată în teren.
Un alt angajat al Ocolului Silvic Beliş care a intrat în atenţia poliţiştilor şi procurorilor este Marcel Lung. Acesta este acuzat de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional şi fals intelectual în formă continuată. Cercetările arată că şi Lung, în calitate de technician silvic în cadrul Ocolului Silvic Beliş, a determinat mai multe persoane să taie fără drept şi să sustragă arbori din fondul forestier naţional. De asemenea, având atribuţiuni de întocmire de procese verbale de constatare a contravenţiilor silvice, Lung a întocmit 87 astfel de documente pe numele unor localnici, care nu aveau nicio legătură cu tăierea de arbori. Mai mult, conform unor surse din interiorul anchetei, contravenţiile au fost întocmite chiar pe numele unor persoane decedate.
Un alt personaj cheie în cazul tăierilor ilegale de lemne de pe raza de competenţă a Ocolului Silvic Beliş este pădurarul Ardelean Roşu. El este acuzat de instigare la infracţiunea de tăiere ilegală de arbori din fondul forestier naţional, furt de arbori din fondul forestier naţional, fals intelectual (36 acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată (23 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (123 acte materiale) şi uz de fals. În perioada menţionată, Ardelean Roşu, în calitate de pădurar la Ocolul Silvic Beliş a determinat şi el mai multe persoane să taie fără drept şi să sustragă arbori din cantonul pe care îl avea în pază. Prejudiciul cauzat de Roşu se ridică la 1.148.822,9 lei, iar ulterior pentru a justifica arborii tăiaţi ilegal a intocmit în fals 36 procese verbale de constatare a contravenţiilor silvice în vederea acoperirii prejudiciului creat. Procurorii susţin că Roşu a întocmit procesele verbale pe numele unor persoane care nu au avut legătură cu tăierile de arbori, cauzând şi prejudiciu fiecărei persoane în numele căreia a fost întocmit respectivul proces verbal.
În contextul declanşării cercetărilor, luni seara echipe de poliţişti şi jandarmi au percheziţionat opt locuinţe şi birouri din municipiul Cluj-Napoca, oraş Huedin şi comunele Beliş, Poieni şi Mărişel, din judeţul Cluj. La domiciliile celor patru suspecţi au fost descoperite şi ridicate bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie şi au fost sechestrate obiecte şi diverse sume de bani.
Odată cu evaluarea probelor, poliţiştii au dispus reţinerea primarului Viorel Matiş, a şefului de district silvic Nicolae Goga şi a tehnicianului silvic Marcel Lung. Deşi s-au făcut demersuri în vederea arestării acestora, procurorii de la Huedin au decis că se impune doar măsura controlului judiciar.
Fenomenul tăierilor ilegale de lemne în zona de munte a judeţului Cluj pare să fi scăpat de sub control în zona Beliş-Călăţele-Râşca. În ciuda numeroaselor controale declanşate de autorităţile statului în pădurile din zona de Nord şi Nord-Vest a Munţilor Apuseni, tăierile ilegale de arbori se pare că nu încetează. Toate acestea au loc cu sprijinul şi chiar cu încurajarea celor puşi să păzească această avuţie: angajaţii silvici.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie

One Response to Un prim pas spre destructurarea mafiei lemnului din zona Beliş

  1. Unu'

    Mafia proștilor: își fură singuri averea copiilor lor!