Un ONG clujean se preocupă de soarta romilor de la Pata Rît

Închiderea definitivă a rampei de gunoi de la Pata Rît lasă fără sursă de venit  circa 700 de romi ce trăiesc în zona fostei rampe de gunoi a oraşului, care îşi cîştigau existenţa selectînd gunoaiele aruncate pe rampă.  Nu autorităţile, ci o organizaţie nonguvernamentală clujeană a demarat o serie de acţiuni pentru a-i sprijini şi a-i ajuta să supravieţuiască.

„Acest lucru ameninţă atît viaţa cît şi sănătatea membrilor comunităţilor care trăiesc acolo, drept urmare, situaţia excepţională creată de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rît necesită, fără îndoială, adoptarea de măsuri coordonate şi acţiuni urgente, precum şi alocarea de resurse suplimentare, menite să atenueze efectele asupra comunităţilor direct şi indirect vizate”, afirmă reprezentanţii ONG-ului care a iniţiat Proiectul Pata-Cluj, proiect ce susţine cu resurse şi activităţi complementare măsurile coordonate luate de autorităţile locale şi de primărie în vederea întîmpinării nevoilor membrilor comunităţilor direct afectate.

De asemenea, membrii echipei de proiect fac apel la organizaţiile şi instituţiile care pot oferi sprijin în regim de urgenţă şi pot susţine cu donaţii eforturile de sprijinire a membrilor celor două comunităţi cel mai afectate (comunitatea din Dallas şi cea din rampă) să se solidarizeze şi să contribuie la gestionarea în mod coordonat a situaţiei.

„Prin intermediul proiectului sînt susţinute cu alimente şi apă potabilă persoanele din cele două comunităţi care nu pot primi ajutoarele de urgenţă din cauza lipsei actelor de identitate şi ajută la distribuirea echitabilă a acestora pentru toţi cei direct afectaţi. Mai mult, prin intermediul proiectului se continuă şi intensifică activitatea de întocmire de documente de identitate şi de căutare de locuri de muncă şi plasare a unor angajaţi cu prioritate din cele două comunităţi. Astfel, în ultimele zile au fost găsite locuri de muncă pentru mai multe persoane la compania ROSAL”, arată membrii echipei Pata-Cluj.

Totodată, pentru a reduce riscul de accidentări şi crearea de tensiuni în comunităţi, sînt planificate o serie de activităţi cultural-educative pentru copii şi activităţi în comunităţi pentru adulţi, care să răspundă nevoilor acestora.

A.S.

Articole din aceeasi categorie