„Ultimii dinozauri” ai Transilvaniei au ajuns la Dej!

După un tur prin mai multe orașe din țară, expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” a poposit și la Dej.

„Ultimii dinozauri din Transilvania” pot fi admirați, în mărime naturală, la Muzeul Municipal Dej, respectiv, reconstituiri ale uriașelor animale care trăiau pe teritoriul țării noastre acum 60-70 de milioane de ani. Expoziția, organizată în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar şi Laboratorul de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului, a fost deschisă vineri, 27 iulie și poate fi vizitată până în 30 octombrie 2018.

Multe dintre aceste reptile, care populau în urmă cu 70-65 de milioane de ani un teritoriu insular (județele Alba, Cluj și Sălaj), fiind obligate să trăiască pe un areal restrâns, şi-au redus dimensiunile, devenind „dinozauri pitici”, comparativ cu rudele lor descoperite pe teritoriul Americilor sau în Asia.

Principalele atracții ale expoziției sunt trei reconstituiri la dimensiunile reale ale unor dinozauri și reconstituirea unei reptile zburătoare: sauropodul Magyarosaurus dacus, Ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai şi reptila Ornithocheirus.

Cea mai mare reconstituire este cea a sauropodului Magyarosaurus dacus, de 6 metri lungime şi 2,3 metri înălțime. Acesta era cel mai mare dinozaur din paleoecosistemul insulei. Un erbivor gregar docil, care s-a numărat printre cei mai comuni dinozauri de la noi. Rudele cele mai apropiate ale acestuia, din America de Sud, au fost cele mai mari animale terestre din toate timpurile, cunoscându-se o specie care putea ajunge până la 100 de tone.

Pentru a fi în ton cu tematica expoziției, tot vineri, în Sala Multimedia 3D din incinta muzeului, a fost proiectat filmul „Jurasic World”.

M.V.

Articole din aceeasi categorie