Uciderea unui general american în Afganistan intensifică neîncrederea dintre occidentali şi afgani

Uciderea unui general american de către un soldat afgan va duce la creşterea neîncrederii existente deja între cele două armate, fără a compromite însă instruirea soldaţilor afgani, care rămîne o prioritate pentru Washington şi NATO, aflate pe punctul de a-şi retrage trupele din Afganistan.

Generalul de divizie Harold J. Greene, cel mai înalt gradat american care şi-a pierdut viaţa într-un teatru de operaţiuni de la războiul din Vietnam, a murit împuşcat de un soldat afgan care a deschis focul în timpul unei întîlniri între trupele afgane şi cele NATO.

Atacatorul, ale cărui motive rămîn încă necunoscute, a rănit de asemenea alţi circa 15 militari.

Acest atac ameninţă să complice şi mai mult sarcina militarilor NATO în timpul ultimelor luni ale prezenţei lor pe teritoriul afgan, pînă la retragerea planificată la sfîrşitul acestui an. Atacul ar putea, de asemenea, compromite eforturile de pregătire a armatei afgane, care va trebui de anul viitor să se confrunte singură, sau cu ajutor american limitat, cu insurgenţa talibană.

Din cei 44.000 de militari ai forţei NATO (ISAF) desfăşuraţi în prezent în Afganistan, Washingtonul intenţionează să menţină circa 10.000 în cazul semnării unui acord de securitate cu autorităţile de la Kabul, înainte de o retragere completă pînă la sfîrşitul anului 2016.

Formarea unei armate afgane puternice este considerată esenţială de SUA şi NATO, care nu doresc să vadă irosite progresele înregistrate după căderea regimului taliban în 2001, după ce s-au alocat sute de miliarde de dolari sub formă de ajutor civil şi militar.

“Pentru că Statele Unite ale Americii au pierdut un general, ele ar trebui să-şi revizuiască relaţiile cu partenerii lor afgani”, a explicat pentru AFP generalul afgan în rezervă Hadi Khalid. “Forţele americane trebuie însă să rămînă angajate” în acest proces, a mai spus el.

Atacul “va determina forţele străine să fie extrem de prudente. Ele îşi vor limita contactele cu militarii afgani şi se vor concentra pe formarea instructorilor, în loc de a antrena direct soldaţii”, a mai spus generalul Khalid.

Generalul Greene “era un expert în echipamente militare” şi “făcea parte dintre aceia care îi pot ajuta pe afgani să se descurce singuri”, a explicat la rîndul său Graeme Smith, un analist al centrului de reflecţie International Crisis Group.

“Atacul ar putea avea ca impact ca trupele străine să se simtă din ce în ce mai expuse dacă îşi petrec timpul cu colegii lor afgani”, a adăugat el, menţionînd că bazele comune sînt de multe ori separate, cu bariere între cele două armate.

Articole din aceeasi categorie