Tinerii, îndemnaţi să trateze cu responsabilitate problema epidemiei de coronavirus

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) îndeamnă tinerii să trateze cu responsabilitate problema epidemiei de SARS-CoV-2, să fie calmi, să adopte o conduită civică adecvată şi să se informeze doar din surse oficiale cu privire la desfăşurarea evenimentelor, informează AGERPRES.

„Îi sfătuim pe tineri să rămână în permanent contact cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ unde sunt înscrişi, respectiv cu structurile reprezentative locale ale elevilor şi studenţilor. Dacă activităţile în care sunt implicaţi nu sunt urgente şi pot fi amânate, atunci recomandăm tinerilor să rămână la domiciliu. Este o perioadă în care pot să se relaxeze suplimentar (ex.: să citească, să vizioneze filme, seriale etc.) fără a pierde din vedere activităţile de la şcoală sau universitate”, arată organizaţiile.

De asemenea, organizaţiile studenţeşti fac apel la responsabilitate şi îi îndeamnă pe studenţi, în condiţiile în care activităţile faţa-în-faţă au fost suspendate şi se apelează la platformele de predare-învăţare disponibile online, să urmărească sfaturile cadrelor didactice pentru a evita întârzierile în parcursul educaţional.

Tinerii sunt îndemnaţi să urmărească doar comunicatele oficiale venite de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, inclusiv hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă; să respecte cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi; să evite zonele aglomerate, reducând contactul între persoane; să utilizeze mijloacele de transport în comun doar dacă nu sunt aglomerate; să evite atingerea suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum: balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces; să folosească modalităţile alternative de deplasare, în zonele urbane, pentru distanţe mici: fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos; să limiteze folosirea bancnotelor şi a monedelor, optând pentru plăţi cu cardul/telefonul sau plăţi online; să rămână acasă dacă prezintă simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie) şi să sune medicul de familie pentru a solicita sfaturi.

Totodată, este făcut un apel către structurile asociative de tineret să fie pregătite pentru a sprijini semenii lor în cazul în care vor avea nevoie de ajutor, în acţiuni precum cele care vizează aprovizionarea populaţiei în vârstă. „Este necesar ca, pe lângă responsabilitate, să dăm dovadă de solidaritate în cazul în care acest lucru se va impune. Salutăm toate demersurile iniţiate în acest sens”, se arată în comunicat.

Preşedintele CNE, Antonia Pup, îi îndeamnă pe elevi „să folosească timpul petrecut în autoizolare în mod productiv”, precizând că s-a decis „crearea unor instrumente online de consultare şi dezbatere care să menţină activitatea de reprezentare a elevilor activă”. „Pe lângă informarea elevilor cu privire la deciziile autorităţilor competente, ne asumăm să vedem puţin şi dincolo de această criză, să folosim timpul pe care îl avem pentru a proteja sănătatea mintală a elevilor. Vom organiza o serie de întâlniri online cu elevii pe care îi reprezentăm în acest sens”, afirmă Antonia Pup, citată în comunicat.

Gabriel Carnariu, preşedintele CTR, afirmă că deşi este o situaţie dificilă, tinerii nu trebuie să intre în panică. „Le recomandăm acestora să se izoleze în măsura în care se poate, dar să fie şi un exemplu pentru cei din jurul lor în cazul în care li se va solicita ajutorul. Suntem încrezători că lucrurile se vor îndrepta dacă tratăm situaţia cu atenţia cuvenită”, a spus Gabriel Carnariu.

Articole din aceeasi categorie