STS: Sesiunile de videoconferință din perioada stării de urgență au totalizat echivalentul a 62 de zile de transmisie continuă

Sesiunile de videoconferință din perioada stării de urgență au crescut de aproape 10 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Sistemul de videoconferință a totalizat 1.504 ore, echivalentul a 62 de zile de transmisie voce-imagine continuă. Serviciul de Telecomunicații Speciale a pus la dispoziția autorităților și instituțiilor publice din toată țara infrastructura IT&C pentru toate domeniile esențiale ale luptei împotriva noului coronavirus.

„Una dintre prioritățile STS a fost reprezentată de asigurarea continuității funcționării prin soluții tehnice de comunicare la distanță și online a instituțiilor publice din domeniile de importanță majoră, precum sănătate, economie, afaceri interne, muncă și protecție socială, justiție, afaceri externe, fonduri europene, transporturi şi infrastructură, educație și cercetare. Eforturile specialiștilor STS au vizat adaptarea și optimizarea activităților instituțiilor statului prin asigurarea serviciilor de audio și videoconferință, distribuirea de tablete ori telefoane pentru ședințele parlamentare online și vot la distanță, dezvoltarea rețelei de corespondență e-mail securizată, găzduirea diferitelor platforme cu accesare multiplă în centrele de date proprii, conectarea spitalelor militare și de campanie la infrastructura de comunicații, dezvoltarea aplicațiilor informatice destinate centralizării datelor medicale sau eliberării online a diferitelor documente economice, precum și pentru a facilita telemunca prin intermediul rețelelor private virtuale (VPN). Toate serviciile oferite de STS au beneficiat de un nivel ridicat de securitate, fiind derulate permanent acțiuni active și proactive de cyber security destinate prevenirii incidentelor de securitate” – informează STS.

Potrivit sursei citate, pentru continuarea îndeplinirii atribuțiilor autorităților publice centrale și locale, prin grija STS au fost create 5.368 de conturi de utilizator necesare accesării serviciului de audioconferință în 45 de instituții, s-a asigurat accesul pentru 3.856 de utilizatori din 71 de instituții la serviciul de videoconferință, au fost configurate și distribuite terminale informatice și telefoane mobile pentru accesarea în regim de mobilitate a acestor servicii, precum și pentru lucrul de la distanță. Printre beneficiarii acestor servicii se numără Parlamentul României, Guvernul României, Curtea Constituțională a României, Înalta Curte de Casație și Justiție, Institutul Național de Statistică și structuri aparținând Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Justiției, Ministerului Public, ANAF și CNAS. De asemeni, „într-un timp record” a fost suplimentată infrastructura de comunicaţii voce-date pentru Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani (CNCCI), responsabil de managementul şi coordonarea stării de urgență din România.

Conform celor declarate de general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, utilizarea cu preponderență a telecomunicațiilor speciale între instituții în urma distanțării sociale „a probat reziliența rețelelor și infrastructurii IT&C dezvoltate de STS în ultimii ani”. „Am demonstrat o mobilizare rapidă și eficientă pentru asigurarea serviciilor tehnice către toți beneficiarii noștri, iar acest lucru a confirmat că STS îşi îndeplineşte rolul şi atribuțiile”, declară general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, într-un comunicat remis, joi, presei.

M. T.

Articole din aceeasi categorie