Strategie de repunere în valoare a castelelor din Transilvania, prezentată la Cluj

Grupul PONT, o asociaţie clujeană cu diferite iniţiative în domeniul cultural şi nu numai, a lansat sîmbătă, în cadrul proiectului “Castel în Transilvania”, un document care prezintă starea a 300 de conace şi castele, precum şi diferite idei de punere a lor în valoare, în special cu ajutorul comunităţilor în care se află, informează AGERPRES.

Reprezentantul Grupului PONT, Farkas Andras, a prezentat, la evenimentul organizat la Castelul din Gilău, aflat la cîţiva kilometri de Cluj-Napoca, documentul “Strategia Castel în Transilvania”, prin care se propun diferite soluţii care presupun o colaborare între proprietarii castelelor, autorităţile locale şi comunităţi.

“Obiectivul acestui proiect a fost acela de a crea un cadru strategic şi să prezentăm anumite modele prin care se pot dezvolta aceste castele în Transilvania. Ne-am asumat să strîngem informaţii cît mai complete despre 300 de astfel de clădiri care se află în Transilvania, care reprezintă cam jumătate din castelele din regiune. Am lucrat cu o echipă multidisciplinară, care a implicat specialişti în istoria artei, arhitectură, turism, mecanisme de finanţare şi altele. Împreună cu ei am făcut o analiză şi stabilim o viziune generală, nişte obiective specifice”, a explicat Farkas Andras.

Strategia este un document interdisciplinar care poate fi baza unor demersuri şi proiecte concrete, realizabile în termen scurt, mediu sau lung. Iniţiatorii lui consideră că doar printr-o colaborare la scară largă, printr-o coaliţie a organizaţiilor, instituţiilor şi o mişcare comunitară a oamenilor se va putea crea un impact semnificativ cu privire la conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a castelelor şi conacelor din Transilvania.

Farkas a precizat că multe dintre castele, chiar dacă se află în ruină, pot fi legate de anumite evenimente sau incluse într-un circuit turistic, însă multe dintre ele rămîn necunoscute publicului.

Reprezentantul Grupului Pont a mai spus că, în afară de localizarea lor şi eventual de o serie de informaţii istorice cît mai atractive, este nevoie ca oamenii să ştie şi pe ce facilităţi sau servicii se pot baza – cum ar fi cazarea, posibilitatea de a cumpăra mîncare sau alte produse, transportul – atunci cînd decid să viziteze zonele în care se află castelele.

Evenimentul a avut loc în curtea castelului din Gilău, care face şi el obiectul unui studiu iniţiat de un alt grup de tineri, Asociaţia Traditio Transylvanica, ce caută soluţii de repunere a lui în valoare.

Castelul are o veche istorie şi a ajuns la forma actuală de-a lungul mai multor sute de ani, timp în care nenumăraţii săi proprietari au mai adăugat sau modificat cîte ceva. Altădată reşedinţa unor figuri nobiliare importante pentru Transilvania, castelul a ajuns, în timpul comunismului, şcoală pentru copii cu dizabilităţi, însă cel mai mult s-a degradat în cei peste zece ani, din 2002 pînă azi, cît a rămas neutilizat şi nepăzit.

În urmă cu cîţiva ani castelul a fost retrocedat, iar recent el a fost cumpărat de un investitor maghiar care intenţionează să îl repună în valoare cu fonduri europene.

La rîndul său, proiectul “Castel în Transilvania” a fost finanţat printr-un grant EEA, cu suma de 65.000 de euro, la care s-au adăugat cofinanţarea de 10% a Grupului Pont şi o contribuţie oferită de Guvernul de la Budapesta. Proiectul a durat 15 luni şi se va încheia luna aceasta.

Articole din aceeasi categorie