Standardele minime de cost pentru serviciile sociale, actualizate

Guvernul a actualizat în şedinţa de miercuri standardele minime de cost pentru serviciile sociale organizate şi administrate de către furnizorii publici de servicii sociale, informează AGERPRES.

„Pentru serviciile destinate copiilor plasaţi la asistenţi maternali, standardul minim de cost pe an este de 21.456 de lei pentru copii aflaţi la asistenţi maternali cu un copil în plasament, 12.025 de lei pentru copii aflaţi la asistenţi maternali cu doi copii în plasament şi de 8.075 de lei pe an pentru copii aflaţi la asistenţi maternali cu trei copii în plasament. Pentru copiii cu dizabilităţi plasaţi la asistenţi maternali, standardul minim de cost pentru serviciile sociale se ridică la 25.486 de lei/an pentru un copil aflat în plasament şi de 16.056 de lei/an dacă e vorba de doi sau mai mulţi copii în plasament”, precizează un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

Sursa citată mai informează că serviciile de tip rezidenţial destinate copiilor au standarde de cost care se încadrează între 28.847 de lei/an pentru copiii aflaţi în centre plasament, 25.955 lei/an pentru copiii din casele de tip familial şi 24.602 lei/an pentru copiii plasaţi în apartamente. Totodată, standardul minim de cost pentru copiii cu dizabilităţi este de 39.078 lei/an pentru copiii din centre de plasament, 33.955 /an pentru cei din case de tip familial şi 28.332/an pentru copiii plasaţi în apartamente.

În ceea ce priveşte centrele maternale, standardele de cost sînt de 45.931 de lei/an pentru copil în cazul unei mame cu un copil, 41.155 de lei pentru un copil în cazul mamei cu doi copii şi de 39.561 de lei pentru un copil în cazul mamei cu trei copii.

Alt standard minim prevăzut în actul normativ se referă la serviciile sociale rezidenţiale destinate persoanelor vîrstnice, care se ridică la 23.784 de lei/ an pentru fiecare beneficiar aflat în căminele pentru persoanele vîrstnice.

De asemenea, hotărîrea de Guvern se referă şi la serviciile sociale destinate prevenirii şi combaterii violenţei în familie, stabilind ca standard minim de cost 16.570 lei/an pentru un beneficiar aflat într-un centru de primire în regim de urgenţă (adăpost) sau într-un centru de recuperare pentru victimele violenţei în familie.

Totodată, actul normativ indexează de la 600 de lei la 782 de lei nivelul venitului lunar, pe membru de familie, de la care susţinătorii legali ai persoanelor vîrstnice din centre rezidenţiale au obligaţia să plătească diferenţa pînă la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere.

Articole din aceeasi categorie