Serviciul de Ajutor Maltez în România: Fiecare clujean are ocazia de a deveni îngerul păzitor al celui de lîngă el

În aceste zile geroase, Serviciul de Ajutor Maltez în România rămîne „îngerul păzitor” al vîrstnicilor nevoiaşi, încercînd să le uşureze povara şi să le ofere o bătrîneţe mai senină.

Dna Onac Ana, 88 de ani, alături de dl Nelu

În cadrul unui proiect care se derulează deja de 15 ani, zilnic, o masă caldă, sănătoasă, le este transportată şi oferită gratuit vîrstnicilor imobilizaţi în locuinţele lor, bolnavi, slăbiţi de vîrstă şi cu venituri foarte mici. Totodată, aceştia au ocazia de a petrece cîteva momente cu „domnul Nelu” (foto), cel care se asigură că hrana le ajunge acasă în cele mai bune condiţii. „De fiecare dată cînd intră în casa unui beneficiar, domnul Nelu aduce cu el şi căldura umană, oferind celui vizitat un răgaz de poveşti, de schimb de impresii, de ascultare” – amintesc reprezentanţii SAMR.

Programul „Masa pe roţi” se derulează cu susţinerea comunităţii clujene. „De ani de zile, persoane fizice şi juridice ne sprijină pentru a le putea oferi o gustare caldă celor mai în vîrstă şi nevoiaşi. Dorim să mulţumim tuturor clujenilor pentru că în aceste vremuri grele pentru fiecare, nu uită să întindă o mînă de ajutor celor din jurul lor. «Tu eşti îngerul meu!» – aşa te întîmpină domnul Bugnar (beneficiar, 80 de ani), cînd îl întîlneşti. Fiecare clujean are ocazia de a deveni îngerul păzitor al celui de lîngă el. Orice gest de generozitate nu este în zadar!” – spun reprezentanţii Serviciului de Ajutor Maltez în România.

„Cei mai sărmani semeni ai noştri supravieţuiesc cu greu acestor zile de ger tăios. Frig năprasnic, vreme îngrozitoare, plus mîncare, electricitate şi căldură la preţuri tot mai mari pentru o pensie derizorie. Atmosfera de îngheţ s-a răsfrînt peste tot, de la natura de afară, la singurătatea trăită în fiecare zi de un vîrstnic, în care nimic nu se mişcă să îi încălzească sufletul. Un tablou oarecum sumbru, o realitate care ne înconjoară la tot pasul. De aceea, cu prilejul „Anului European al îmbătrînirii active şi al solidarităţii între generaţii” ne dorim ca, prin programele noastre, să îi ajutăm pe cei mai în vîrstă să trăiască mai bine acasă şi în comunitatea lor” – adaugă reprezentanţii SAMR, Cluj.

M. T.

Articole din aceeasi categorie