Schimbarea politică din Irak şi rolul Statelor Unite

Oficialii americani au negat că ar fi pus la cale un plan pentru înlocuirea premierului irakian Nouri al-Maliki, în pofida numeroaselor telefoane date de Barack Obama şi de Joe Biden pentru a grăbi desemnarea noului prim-ministru Haider al-Abadi.

Potrivit site-ului The Daily Beast, preşedintele Barack Obama ar fi dat ordin Departamentului de Stat să găsească un înlocuitor pentru al-Maliki, întrucît, în cei opt ani de cînd acesta conduce executivul de la Bagdad, a dus o politică de discriminare faţă de sunniţi, determinînd astfel islamiştii din Statul Islamic (SI) să treacă la acţiunea armată. În consecinţă, doi oficiali americani, respectiv ambasadorul SUA în Irak, Robert Beecroft, şi asistentul adjunct al secretarului de stat, Brett McGurk, ar fi lucrat în culise în ultimele luni pentru a-l propulsa pe al-Abadi în fruntea guvernului.

Acesta din urmă are acum la dispoziţie o lună pentru a forma un executiv care să reunească toate forţele politice în această ţară în prezent ocupată în mare parte de jihadiştii din gruparea Statul Islamic (SI).

Premierul însărcinat de preşedintele Fouad Masouma să formeze un nou guvern a fost considerat pînă în prezent un apropiat al celui în exerciţiu, amîndoi făcînd parte din formaţiunea şiită Dawa, se aminteşte într-un articol publicat de Le Monde. Totuşi, se aşteaptă ca al-Abadi să ducă o politică diferită de cea a lui al-Maliki, cel care pe lîngă faptul că a sporit tensiunile dintre cele două comunităţi religioase principale din Irak, s-a mai şi cramponat de putere şi a refuzat orice concesie faţă de opozanţi, în special membrii comunităţii sunnite. Însă decizia Washingtonului de a furniza direct arme trupelor kurde din Irak (peshmerga), care de asemenea se confruntă cu islamiştii, pare să fi pus o presiune suplimentară pe el şi l-a determinat să accepte ideea că trebuie să plece de la conducerea guvernului.

Dar dacă noul prim-ministru nu va oferi sunniţilor o participare semnificativă în guvern, pentru el va fi extrem de dificil să rezolve cele mai grave probleme ale Irakului, pe primul plan fiind restabilirea autorităţii guvernului de la Bagdad în cele cinci provincii şi în celelalte zone întinse cucerite de SI. În faţa lui apar însă şi alte provocări majore, precum fragmentarea etnică şi religioasă ori corupţia pe scară largă.

Există şi analişti care îşi pun speranţele în calităţile sale diplomatice. Al-Abadi a fost ministru al comunicaţiilor în guvernul interimar instalat după înlăturarea lui Saddam Hussein în anul 2003. În 2006 a fost ales în parlament, unde a condus succesiv comisiile de economie, investiţii şi reconstrucţie şi de finanţe, devenind şi vicepreşedinte al legislativului.

La fel ca al-Maliki şi alţi politicieni irakieni, al-Abadi a petrecut în exil o mare parte din perioada cît Saddam Hussein a condus Irakul. El a stat mulţi ani în Marea Britanie, unde în anul 1981 şi-a luat doctoratul în inginerie electrică şi electronică la Universitatea din Manchester. Doi dintre fraţii săi au fost arestaţi de regimul lui Saddam Hussein şi executaţi pentru apartenenţa la partidul Dawa, cel de-al treilea frate fiind şi el arestat şi încarcerat timp de zece ani sub aceeaşi acuzaţie.

Preşedintele american Barack Obama a salutat desemnarea noului prim-ministru irakian, vorbind despre un “important pas înainte pentru alcătuirea unui guvern care să unească diferitele comunităţi ale Irakului”. Imediat după această declaraţie, vicepreşedintele Joe Biden le-a telefonat preşedintelui irakian Fouad Massoum şi premierului desemnat al-Abadi, cărora le-a promis un sprijin militar sporit pentru a ajuta armata irakiană în lupta cu insurgenţa islamistă, dar Obama s-a arătat anterior precaut în legătură cu posibilitatea unei intervenţii militare directe a SUA, în afara raidurilor aeriene din ultimele zile asupra poziţiilor jihadiştilor.

La rîndul său, secretarul american de stat John Kerry l-a avertizat pe al-Maliki “să nu agite apele” prin eventuale încercări de sabota eforturile lui al-Abadi în alcătuirea unui guvern de coaliţie, existînd relatări că premierul încă în funcţie ar avea intenţia să încerce să se menţină prin forţă la putere, el ordonînd sporirea efectivelor forţelor de securitate pe străzile din Bagdad.

Întrebată despre implicarea Statelor Unite în schimbarea politică de la Bagdad, purtătoarea de cuvînt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat că SUA “nu au sprijinit niciodată vreo persoană sau vreun partid anume” în Irak, iar referindu-se la telefoanele date de responsabilii americani ea a spus că important este “pe cine aleg irakienii prin procesul lor să devină viitorul prim-ministru, ceea ce au făcut astăzi”.

Articole din aceeasi categorie