Scenarii pentru viitorul tinerilor clujeni

Rezultatele primului an de implementare a proiectului “Cluj, Future of Work” au fost dezbătute ieri, de clujeni şi experţi internaţionali, în cadrul unei conferinţe care a avut loc la Casino-Centrul de Cultură Urbană.

Reprezentanţii programului au oferit detalii despre fiecare dintre cele trei scenarii dezvoltate în proiect. Astfel, într-unul din acestea- „Muncă Informală”, au fost identificate în urma cercetărilor, patru tipologii ca fiind specifice comunității Pata Rât: persoane care lucrează în colectarea și selectarea deșeurilor, muncitorii din construcții, muncitorii calificați și muncitorii necalificați. Într-un alt scenariu- „Muncă 4.0”, din cercetări a reieșit că în Cluj, la fel ca la nivel european, 57% dintre locurile de muncă prezintă un risc ridicat de automatizare.

„Cluj Future of Work este un proiect de cercetare dezvoltare prin care orașul, alături de parteneri va pune la dispoziția comunității tehnologiile necesare pentru a permite tinerilor clujeni să obțină competențe profesionale care să le asigure în viitor acces la locuri de muncă bine plătite și de calitate. În această perioadă este nevoie să realizăm la nivelul comunității acest tip de analiză calitativă și cantitativă a profilului profesional sau de carieră al celor care în următorii 5 ani vor intra pe piața muncii și vor fi nevoiți să se adapteze la toate schimbările pe care știm cu toții că viitorul apropiat le va aduce. Dincolo de impactul în sine al acestui proiect, el are totodată rolul de a aduce în spațiul public această discuție și suntem convinși de efectul multiplicator pe care îl va produce în Cluj”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în Primăria Cluj-Napoca și co-manager al proiectului „Cluj. Future of Work”.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie