Sărbătoarea comunei Geaca

Primăria şi Consiliul Local al comunei Geaca acordă o atenţie deosebită revigorării şi promovării tradiţiilor şi obiceiurilor populare din zona Câmpiei, organizând, după câţiva ani de întrerupere, marea sărbătoare anuală a locuitorilor celor 6 sate componente – Ziua Comunei, ce a devenit întâlnirea fiilor satului.

Peste 400 de localnici şi oaspeţi au onorat acest mare eveniment organizat în weekend-ul trecut, edilii comunei asigurând cu microbuze transportul tuturor locuitorilor din satele aferente comunei, cei mai mulţi venind din localităţile Lacu şi Puini. Cu toţii au fost salutaţi de primarul comunei Geaca, ing. Ioan Miron, care a urat bun venit şi invitaţilor manifestării, între care i-am remarcat pe europarlamentarul Daniel Buda, deputatul Adrian Oros, consilierul judeţean Iuliu Sămărtean  şi primarii comunelor Mociu, Dumitru Focşa, şi Palatca, Ioan Hulduşan. Cu toţii au asistat la slujba religioasă de la Biserica Ortodoxă din Geaca, unde au fost amintiţi şi eroii satului care au luptat pentru libertatea şi independenţa ţării noastre. De la lăcaşul de cult aflat în centrul localităţii Geaca lumea s-a îndreptat spre modernul Cămin cultural din vecinătatea sediului Primăriei, pus la punct acum doi ani, prin grija administraţiei locale. Acolo, Ziua Comunei a fost  marcată cu un  bogat program folcloric, susținut de cunoscuţii interpreţi de muzică populară din zona comunei de pe Câmpie: Ionuț Bledea și Diana Cârlig, Georgiana Lobonț, Ana Georgeta și Narcisa Balla, Gheorghe și Doina Puian, formația de muzică populară condusă de Dinu Mureșan, Andreea Boca și Lidia Șom.

La această manifestare nu au fost uitaţi nici copiii, pentru ei Primăria a pregătit special ateliere creative şi jocuri distractive. De asemenea, primarul Ioan Miron a felicitat 4 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie, înmânându-le diplome şi premii în bani.

Toată lumea s-a simţit excelent, la manifestare dominând cântecul popular şi voia bună. Aşa se întâmplă de fiecare dată când în pitoreasca localitate de pe marginea lacurilor piscicole au loc astfel de evenimente. Deigur, de pe mese nu au lipsit specialităţile culinare tradiţionale, gustate din plin de participanţi.

Manifestarea culturală a fost organizată, în cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei”, de Primăria comunei Geaca, în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societate Civilă, Școala Gimnazială Geaca, Centrul de Informare și Promovare Turistică Geaca şi Biserica ortodoxă din localitate.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie