Sărbătoare cu discursuri, muzică, şi sport, la Jucu

Cred că în puţine localităţi rurale din judeţul Cluj au avut loc manifestări dedicate marii noastre sărbători naţionale de aşa amploare şi diversitate ca şi în comuna Jucu.

Ştiam dinainte că Primăria şi Consiliul Local au pregătit un program bogat, dar nu credeam că într-un sat se pot organiza într-o singură zi atâtea activităţi interesante, în care, de fapt, au fost angrenaţi atâţia oameni, de la copii mici, până la pensionari.

Manifestările au început deja miercuri, 30 noiembrie, când la Şcoala Gimnazială „George Bariţiu” s-a desfăşurat o competiţie de tenis de masă, la care au participat 40 de elevi. În dimineaţa zilei de 1 Decembrie, în două săli mari ale unităţii de învăţământ (modernizată, cum puţine oraşe au pe meleagurile someşene!) a început cea de a IV-a ediţie a „Cupei 1 Decembrie” la şah. La mesele amenajate de organizatori s-au aşezat 40 de amatori ai sportului minţii din localitate, cel mai mic şahist având doar… 6 ani, iar cel mai vârstnic, un pensionar de 68 de ani. Deci, toate categoriile de vârstă au fost reprezentate. Animatorul şahului la Jucu, profesorul pensionar Anton Bereţchi, are cu ce să se laude, la recentul campionat judeţean de şah rapid, zece elevi ai domniei sale ocupând locuri pe podium!

Toţi participanţii la concursul de joi au fost felicitaţi  şi premiaţi cu diplome şi cupe de primarul comunei Jucu, Valentin Pojar, şi de viceprimarul Mihai Cocoşi, momente emoţionante la festivităţile prilejuite de marcarea Zilei de 1 Decembrie.

În cadrul depunerii de coroane (precedată de un Te Deum), despre însemnătatea şi semnificaţia zilei a vorbit col. Florin Zirbo, comandantul UM 01489, după care, pe scena amenajată în aer liber chiar în centrul localităţii Jucu de Sus a avut loc un grandios spectacol susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „George Bariţiu” şi Ansamblul de dansuri populare „Jucu Someşan”. De asemenea, au evoluat interpreţi de muzică populară din comună, din Cluj-Napoca şi din municipiul Gherla. În premieră a cântat pe scena din Jucu de Sus solista Ana Crişan, din satul Gădălin. Toţi participanţii la eveniment au fost serviţi cu fasole cu cârnaţi „ca la mama acasă”,  gătită în unitatea militară din Jucu de Jos.

Manifestările de la Jucu s-au încheiat cu obişnuitele focuri de artificii, gustate din plin de sutele de participanţi la evenimentele sărbătoreşti din comuna de pe Valea Someşului Mic, dar şi de oaspeţii sosiţi din Cluj-Napoca, Gherla şi satele din împrejurimi.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie