Rosal Cluj, împreună cu ECOTIC, lansează un ghid de colectare selectivă a deşeurilor

În scopul creşterii gradului de colectare selectivă, Rosal, împreună cu Organizaţia ECOTIC, lansează un ghid care ajută generatorii de deşeuri să sorteze deşeurile pe diferite categorii.

Înţelegerea rolului pe care colectarea selectivă îl are în creşterea calităţii vieţii unei comunităţi are o mare importanţă. Curăţenia, calitatea aerului, protejarea mediului înconjurător nu doar asigură un standard de viaţă mai înalt, ci determină coeziune şi spirit gospodăresc în comunitate.

Ghidul de colectare selectivă a deşeurilor lansat de Rosal Cluj si ECOTIC, oferă informaţii succinte, uşor de parcurs şi de înţeles, despre cum se generează deşeurile, ce constituie un deşeu, ce intră în categoria deşeurilor reciclabile şi ce nu, ce poate rezulta în urma unui proces corect şi inteligent de reciclare/ reutilizare. Ghidul conţine, de asemenea, câteva sfaturi care să ajute generatorii în separarea practică a deşeurilor.

Un regim mai special îl au deşeurile de echipamente electrice şi electronice, care conţin substanţe care pot contamina mediul înconjurător şi a căror gestionare este prezentată în ghid. În Cluj-Napoca, Rosal împreună cu Primăria şi ECOTIC, organizează campanii de colectare a acestora în fiecare ultimă sâmbătă din lună. În ultima parte a ghidului este prezentat modul de gestiune al deşeurilor reciclabile pe raza Municipiului Cluj-Napoca deservită de Rosal.

În Cluj-Napoca, colectarea deşeurilor menajere se realizează pe două fracţii: fracţie umedă şi fracţie uscată.
Sintetizând informaţia din ghid cu privire la deşeurile menajere, tipurile de deşeuri care intră la fracţia umedă respectiv la fracţia uscată sunt următoarele:

1. FRACŢIA UMEDĂ
– Deşeuri vegetale:
o Resturi de fructe şi legume proaspete sau gătite;
o Resturi de pâine şi cereale;
o Zaţ de cafea/ resturi de ceai;
o Păr şi blană;
o Haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase);
o Coji de ouă;
o Coji de nucă;
o Cenuşă de la sobe.
– Alte deşeuri:
o Scutece;
o Vată şi beţişoare de urechi;
o Oase;
o Resturi de alimente (carne, resturi de produse lactate, grăsimi animale, ouă întregi);
o Ambalaje din plastic care nu se pot recicla: ambalaje din plastic ce nu pot fi curăţate (folie carne, folie salam, etc.);
o Hârtie şi carton care nu se pot recicla: hârtie şi carton cu reziduuri de mâncare, serveţele şi hârtie de bucătărie folosite; hârtie de ambalat lucioasă;
o Ambalaje de sticlă care nu se pot recicla: porţelan, ceramică, cristal, pahare şi farfurii; vase rezistente la căldură; oglinzi, geamuri;

2. FRACŢIA USCATĂ
– Materiale plastice:
o Bidoane şi cutii din plastic;
o Cutii de carton de băuturi (tetrapack);
o Folie de plastic;
o Pungi de plastic;
o Pahare şi recipiente de plastic;
o Ghivece si tăvi din plastic;
– Materiale din hârtie/carton:
o Hârtie;
o Ziare, reviste;
o Documente;
o Plicuri;
o Cartoane de ouă;
o Cutii de pizza necontaminate;
o Hârtie de tip kraft (maro);
o Carton, carton ondulat;
– Ambalaje de sticlă:
o Sticle de vin şi alte băuturi, sticle de ulei, oţet şi alte sticle albe şi colorate;
o Borcane, damigene;
– Metale şi ambalaje de metal:
o cutii din metal;
o cutii din metal moale, de exemplu cutii ce au conţinut hrană pentru pisici;
o cutii nereturnabile de sucuri şi bere;
o dopuri şi capace din metal;
o folie metalică.

Rosal mulţumeşte persoanelor fizice şi agenţilor economici care au înţeles importanţa colectării selective a deşeurilor şi o practică în mod constant! Ghidul complet poate fi vizualizat pe site-ul Rosal – www.rosal.ro (Secţiunea Rosal Cluj).

Articole din aceeasi categorie