Restaurarea Bisericii Reformate din Dej, în plină desfășurare

Biserica reformată din Dej este edificiul emblemă al orașului, este imaginea pe care o ia cu sine oricine vizitează municipiul de pe Someș. O construcție elegantă care, prin poziție și prin silueta ei bine proporționată, particularizează orașul și îl scoate din anonimatul multelor orășele provinciale risipite prin țară. Și, indiferent câte construcții megalitice din beton și sticlă, fântâni arteziene sau monumente noi și dizgrațioase au mobilat în ultimii 30 de ani urbea, Biserica „Sfântul Ștefan” s-a încăpățânat să rămână un simbol al micului „burg” medieval care a fost Dejul.

Un oraș al meșteșugarilor și comercianților, al micii burghezii, dacă tot vorbim de „burg”, care a știut să profite de deschiderea oferită de Valea Someșului, de bogăția ocnelor sale de sare, de rutele inerente transportului de mărfuri dinspre estul, nordul și vestul țării spre centru și sud. Un oraș vechi de 800 de ani, care, din păcate, rămâne pentru mulți dintre locuitorii săi o mare necunoscută.

Din fericire însă, eforturile, chiar dacă nu întotdeauna comune, ale administrației locale și organizațiilor civile, reușesc totuși să „restaureze” uneori fragmente din din istoria seculară a orașului.

O astfel de inițiativă se materializează în prezent prin proiectul de reabilitare a Bisericii Reformate, proiect demarat în urmă cu trei ani de Parohia Reformată Dej.

Finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectul are ca termen de finalizare luna octombrie, anul 2021. Valoarea totală a proiectului se ridică la 12 milioane de lei, din care 11,7 milioane finanțare nerambursabilă. POR 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de autoritate de management, iar la nivel regional de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Obiectivul general al proiectului este creșterea atractivității turistice a Bisericii Reformate Dej, prin valorificarea potențialului acestuia, ca urmare a restaurării imobilului.

Lucrările de restaurare sunt executate de KÉSZ România, cu sediul în Cluj-Napoca, firmă înființată în 2001 și membră a Grupului KÉSZ pentru Europa Centrală.

Biserica reformată actuală este menționată documentar prima dată în 1453, dar pe baza elementelor stilistice, începutul lucrărilor sale de construcție poate fi datat în anii 1440. În 1462, Ioan de Hunedoara a donat 50 de blocuri de sare bisericii, pentru finanțarea construcției care se termină în 1526, dar devine completă abia în 1643, când este ridicat turnul înalt de 71 de metri. Construită în stil gotic târziu, în piața centrală a orașului, biserica a fost dedicată regelui Ștefan cel Sfânt, considerat întemeietorul Ungariei și primul rege creștin al maghiarilor.

Simbol al aspirațiilor de independență a cetățenilor din Dejul medieval, importanța acestui lăcaș de cult este dată și de poziționarea sa în cadrul arhitecturii transilvănene și naționale, servind ca model pentru turlele bisericilor românești din lemn din zona Maramureșului.

M. Vaida
Foto: Peti Luidort

Articole din aceeasi categorie