Republica Moldova a sărbătorit Ziua Independenţei

Agerpres

Republica Moldova a marcat, la 27 august, Ziua Independenţei. În urmă cu 23 de ani, în 1991, Parlamentul de la Chişinău a votat Declaraţia de Independenţă, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române şi condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.

Declaraţia de Independenţă, semnată de 280 de deputaţi ai primului Parlament al Republicii Moldova, a fost susţinută de Marea Adunare Naţională care a avut loc la acea dată în centrul Chişinăului, sute de mii de oameni venind să salute evenimentul.

Documentul, distrus în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009, a fost restabilit într-o şedinţă festivă din 26 aprilie 2010 a legislativului.

România, primul stat care a recunoscut în urmă cu 23 de ani independenţa Republicii Moldova, a salutat din nou, prin oficialii săi, această zi importantă pentru relaţiile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului. Prezent cu acest prilej în Republica Moldova, premierul Victor Ponta a participat, alături de omologul său moldovean Iurie Leancă, la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la donarea de cărţi de limbă română Bibliotecii Municipale din Chişinău.

La inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni va fi prezent şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger

Un mesaj de felicitare a fost adresat preşedintelui Republicii Moldova şi de omologul său american, Barack Obama, care a subliniat că relaţiile dintre cele două naţiuni “sînt mai puternice ca oricînd” şi a salutat “paşii importanţi întru atingerea aspiraţiilor democratice şi europene, prin semnarea Acordului de Asociere şi obţinerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană”. Obama a reiterat angajamentul SUA în menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, pledînd pentru “o soluţie paşnică, justă şi durabilă în rezolvarea conflictului transnistrean”.

Articole din aceeasi categorie