Reintegrarea socială a foştilor deţinuţi

La începutul acestei săptămîni Centrul de reintegrare socială – Asociaţia „Oastea Domnului” Gherla a găzduit întîlnirea „Reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, calea către o comunitate mai sigură”, la care pe lîngă personalul Penitenciarului Gherla au participat reprezentanţii comunităţii locale, Poliţiei, Serviciului de Probaţiune, fundaţiilor şi cultelor religioase cu care unitatea penitenciară din Gherla colaborează.

Moderatorul întîlnirii de lucru, comisar-şef Alin Fetche, director adjunct Educaţie şi Asistenţă Psihosocială a Penitenciarului Gherla a subliniat chiar la început rolul şi importanţa acestei reuniuni, lărgirea sferei de activitate şi iniţierea/menţinerea/dezvoltarea parteneriatelor cu societatea civilă şi comunitatea locală în vederea asigurării educaţiei şi asistenţei psihosociale a deţinuţilor. Despre reintegrarea şi reinserţia socială a persoanelor private de libertate a vorbit şi directorul Penitenciarului Gherla, comisar-şef Ioan Bătinaş, domnia sa lărgind sfera comunicării şi cu cîteva date statistice concludente tematicii abordate.

Au mai luat cuvîntul reprezentanţii Poliţiei, a unităţilor de învăţămînt şi a bisericilor din municipiul Gherla, dar şi a fundaţiilor din Cluj-Napoca, Dej,Alba Iulia şi Bistriţa cu care penitenciarul de pe Someş colaborează în condiţii excelente, ele sprijinind deţinuţii atît în formarea profesională( prin organizarea unor cursuri de calificare), cît şi în reintegrarea socială după liberare. De fapt, asta a şi fost tema principală a întîlnirii, o modalitate de a analiza periodic acest aspect social de mare importanţă în prevenirea recidivei şi asigurarea unui climat social adecvat celor ieşiţi pe poarta penitenciarului.

Au fost prezentate asistenţei şi două filme: „Penitenciarul Gherla – trecut şi prezent” şi „Om cu muzica”, primite cu mult interes de cei prezenţi în frumoasa sală a Asociaţiei „Oastea Domnului” de pe strada Romană nr.28 A. Mai ales prima peliculă prezintă schimbările radicale intervenite în ultimii 24 de ani în viaţa şi activitatea deţinuţilor din Penitenciarul Gherla, modernizată şi pusă la punct conform standardelor europene.

În partea a doua a întîlnirii de la Gherla am asistat la momentul comemorativ „In memorian Constantin Asăvoaie”, cel care a fost peste 20 de ani preşedintele Prison Fellowship România, decedat la sfîrşitul anului trecut. Despre personalitatea lui a vorbit, printre altele poetul şi omul de cultură, Sorin Grecu de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, iar la sfîrşit amfitrionul acestei întîlniri, preşedintele Asociaţiei „Oastea Domnului”Gherla, Silvestru Gherman a scos în evidenţă rolul pe care l-a avut Constantin Asăvoaie în sprijinirea şi ajutorarea familiilor deţinuţilor şi a copiilor străzii din judeţul Cluj, Poveste de succes – „Drumul de la fost deţinut la director executiv Prison Fellowship România”. A fost prezent la această acţiune socială şi actualul director executiv al PFR, Andrei Csillik.

În cadrul întîlnirii „Reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, calea către o comunitate mai sigură”, la sediul Asociaţiei „Oastea Domnului” Gherla a fost amenajată o reuşită expoziţie cu lucrările de artă plastică şi artizanat ale deţinuţilor din Penitenciarul Gherla, o oglindă fidelă a activităţilor educaţionale şi de reintegrare socială desfăşurate zi de zi cu cei aflaţi între gratii.Activitatea de la Gherla face parte din campania de sensibilizare a opiniei publice privind problematica reintegrării sociale a deţinuţilor. Astfel de întîlniri s-au desfăşurat şi în celelalte penitenciare din ţară.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie