Reconstituiri ale luptelor de gladiatori făcute de membrii Asociaţiei Virtus Antiqua, la Călugăreni

Asociaţia Virtus Antiqua din Cluj-Napoca a reconstituit, sîmbătă, în cadrul primei ediţii a Festivalului Roman de la Călugăreni, luptele de gladiatori şi activităţile conexe unui spectacol de gladiatori, aşa cum se întîmplau pe vremea Imperiului Roman.

”Gladiatorii” prezenţi la Călugăreni sunt conduşi de Severus, ”fost centurion în legiunile romane”, acum instructor al Ludus-ului Memnii, pe numele său real Ioan Andrei Sonea, absolvent al Facultăţii de Istorie al UBB şi instructor de arte Virtus Antiqua 5marţiale.

“Momentan, gladiatori care deja au depus jurămîntul şi au antrenamentul necesar sunt patru, dar mai avem o tură de sclavi noi care sunt aproape gladiatori, cumpăraţi de la tîrgurile din Apulum – sunt şase. Noi încercăm să reconstituim echipamentele pe care le foloseau acum mai bine de 2000 de ani gladiatorii Imperiului Roman. Depinde de tipologie, fiecare are un echipament specific, căştile diferă, totul e aşa gîndit încît să fie şi puncte slabe, şi puncte forte şi să fie luptele cît mai echilibrate, pentru a dura cît mai mult luptele în favoarea spectacolului oferit publicului”, a arătat Severus.

Instructorul ludus-ului a precizat că ”sclavii” sunt aleşi în funcţie de “o flamă în ochi”, care “te face să îţi dai seama că ar putea să facă faţă în arenă atît fizic, cît şi psihic, pentru că e şi partea de stres”.

Acesta a subliniat că deşi în timpul demonstraţiilor gladiatorii săi se luptă de multe ori cu săbii din lemn, ei se lovesc aproape la fiecare spectacol şi că deşi “luptă cu arme de lemn există mereu stresul unei accidentări şi atunci intră în arenă la fel cum intrau şi gladiatorii acum 2000 de ani”.

Severus a mai spus că majoritatea gladiatorilor şi a noilor recruţi care au participat la Festivalul Roman de la Călugăreni sunt practicanţi de arte marţiale la Cluj-Napoca.

Spectacolele oferite de gladiatorii Ludus-ului Memnii a adunat un public numeros în curtea Teatrului Şură. Muzeul Judeţean Mureş organizează, în premieră în judeţul Mureş, Festivalul Roman în satul Călugăreni, comuna Eremitu, pentru popularizarea elementelor civilizaţiei şi culturii romane provinciale, specifice Daciei romane. Festivalul Roman face parte dintr-un proiect care se doreşte a fi un alt model de promovare a actului cultural, prin educaţia directă a comunităţii, prin crearea de acţiuni cultural-educative desfăşurate direct la faţa locului, de această dată la castrul şi vicusul roman de la Călugăreni.

Arheologii Muzeului Judeţean Mureş susţin că sistemul defensiv roman şi implicit aşezarea şi castrul de la Călugăreni are potenţial pe termen lung de a fi nominalizat pe lista patrimoniului mondial UNESCO în cadrul sitului multinaţional “Graniţele Imperiului Roman”.

Articole din aceeasi categorie