Program dedicat Purimului, la Cluj-Napoca

Cu ocazia Purimului, evreii sărbătoresc eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan.

Regele Persiei, Ahasver, dispune execuția soției sale, iar apoi își caută o nouă soție. Așa se îndrăgostește de Estera, cu care se căsătorește fără să știe că aceasta este evreică. Haman, unul dintre sfetnicii regelui, încearcă să îl convingă pe rege să îi extermine pe evrei. Mordechai, unchiul Esterei vine atunci la ea și o roagă să-și folosească poziția și să vorbească regelui în numele evreilor. Regele o ascultă cu înțelegere pe soția sa și poporul evreu este salvat, în timp ce Haman este spânzurat pe spânzurătoarea pe care el o pregătise pentru a-l omorî pe Mordechai. De atunci evreii de pretutindeni sărbătoresc această zi de bucurie.

Cartea Esterei (Meghilat Ester) este temeiul instituirii acestor zile de veselie, deoarece ne amintește cum întreg poporul evreu a fost salvat datorită Esterei și a unchiului său. Atmosfera din zilele de Purim este una de carnaval: toată lumea poartă măști, se organizează petreceri și se pun în scenă diferite piese. De Purim se mănâncă hamantaschen (un fel de prăjitură triunghiulară făcută cu această ocazie), se bea vin, se poartă măști, se cântă, se dansează, se interpretează povești și se oferă cadouri prietenilor și altora.

Comunitatea Evreilor din Cluj organizează un program dedicat acestei sărbători, care va avea loc duminică, 8 martie 2020, de la ora 16:30, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. La eveniment va participa corul Shira Hadasha. Intarea este liberă.

Articole din aceeasi categorie