Prof. Vasile Boari (UBB): Politicul ar trebui să acţioneze pentru protejarea patrimoniului şi a bogăţiilor României

Directorul coordonator al Centrului de Analiză Politică al Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB), prof. univ dr. Vasile Boari de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, consideră că politicul ar trebui să acţioneze pentru protejarea patrimoniului şi a bogăţiilor României, dar, din păcate, manifestă “o atitudine reprobabilă, dînd sentimentul că mai curînd apară interesele companiei canadiene Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) decît interesul naţional, pe care îl invocă în mod populist, dar fără nicio acoperire în realitate”.

“În fapt, policienii de vîrf, începînd cu preşedintele ţării, par să aibă un avantaj din promovarea interesului de grup, de partid, şi nu a interesului naţional. Această atitudine a politicului este un lucru grav. Pe mine mă intrigă şi nepăsarea şi intervenţia nefastă a politicului în dezbaterea despre Roşia Montană”, a declarat, sîmbătă, pentru AGERPRES profesorul Vasile Boari, care participă la Conferinţa internaţională cu tema “Roşia Montană în istoria universală”.

Pe de altă parte, universitarul clujean consideră că replierea unei bune părţi a mass-media – care ar trebui să se situeze de partea societăţii civile, dar, din păcate, face exact contrariul – este un fenomen demn de cercetat din punct de vedere ştiinţific. “Sigur, în privinţa Roşiei Montane este vorba de bani foarte mulţi, este o avere imensă acolo. Miza este foarte mare şi apar pe acest fond deviaţii şi fenomene bizare, greu de înţeles. Dar lucrul foarte bun este că societatea civilă din România, atît cît mai există ea, a început să se implice, iar mediul academic asumă un rol de prim plan în acestă dezbatere, pentru că numai specialiştii pot să dea un punct de vedere foarte clar asupra situaţiei”, susţine directorul Centrului de Analiză Politică.

În opinia sa, pornind de la acest punct de vedere ar trebui să se ia şi deciziile, în continuare. “Să sperăm că va exista suficientă luciditate în rîndul politicienilor încît să nu cedeze ispitelor de o natură sau alta şi să ia o decizie în consonanţă cu cele ce spun specialiştii şi în interes naţional. Eu sper că acest lucru se va întîmpla”, a spus profesorul universitar.

El a subliniat că Roşia Montană nu mai este doar o problemă locală, a devenit globală şi trebuie judecată în acest context, dar şi în cel al bătăliei pentru resurse şi materii prime. “Bătălia acesta a fost previzibilă de mai bine de o jumătate de secol şi a fost semnalată de Grupul de la Roma. Astăzi ea este în plină desfăşurare şi evident că diverse companii se luptă pentru a pune mîna pe aceste resurse. Munţii Apuseni sunt o zonă extrem de bogată şi există multe grupuri interesate de resursele lor. România a fost sute de ani şi continuă să fie o miză pentru aceste resurse”, a explicat prof. dr. Vasile Boari.

Articole din aceeasi categorie