Produse alimentare congelate, în afara termenului de valabilitate, comercializate în 62% din județele țării

Aproape un sfert din cantitatea de 64 tone de produse alimentare congelate, verificată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) la mijlocul lunii iunie, nu se încadra  în prevederile legale privind protecția consumatorilor.

O serie de acțiuni de control desfășurate de ANPC la nivelul întregii țări au urmărit modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea și modul de etichetare a produselor alimentare comercializate sub formă congelată, inclusiv a înghețatei. Au fost controlați 675 operatori economici, la 495 (~73,3%) dintre ei constatându-se deficiențe. A fost verificată o cantitate de aproximativ 64 tone de produse alimentare congelate, din care peste 14,4 tone (~22,4%) nu s-au încadrat în prevederile legale privind protecția consumatorilor.

În urma controalelor au fost aplicate 620 de sancțiuni contravenționale, din care 279 avertismente și 341 amenzi contravenționale în valoare de 1.701.000 lei, pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecția consumatorilor. De asemeni, a fost oprită definitiv și retrasă de la comercializare o cantitate de 1,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 26.166 lei, reprezentând produse improprii consumului uman, și a fost oprită temporar de la comercializare cantitatea de circa 7,5 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 80.877 lei, până la remedierea neconformităților constatate.

Între abaterile constatate și la nivelul județului Cluj se pot aminti: comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice; comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanșeitatea.

Conform ANPC, în 62% din județele țării s-a constatat comercializarea de produse alimentare congelate aflate în afara datei durabilității minimale stabilite de producători. De asemeni, 11,7% din cantitatea de produse alimentare controlată nu oferea consumatorilor, pe etichetă, informațiile obligatorii, menite să le permită alegerea sortimentului dorit. În mai multe județe s-au constatat abateri de la prevederile Legii nr. 363/2007, practici comerciale incorecte, respectiv comercializarea unor produse ce prezintă informații eronate cu privire la  natura, compoziția, proprietățile, modul de fabricație, dar și nerespectarea condițiilor la depozitarea a alimentelor congelate (a temperaturii indicate de producător, lipsa monitorizării temperaturii de depozitare, condiții improprii de depozitare).

ANPC sfătuiește consumatorii să acorde atenție condițiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât și la domiciliu.

„Produsele alimentare congelate, la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate. Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului. Acordați atenție deosebită datei durabilității minimale; refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depășită sau pe care nu este înscrisă data durabilității minimale” – atenționează ANPC.

De asemeni, consumatorii sunt sfătuiți ca la cumpărarea produselor alimentare să solicite și să păstreze bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/ siguranța unui produs.

M. T.

Articole din aceeasi categorie