Primele perechi de stăpîn-cîine de terapie din România, certificate de o asociaţie elveţiană

Primele echipe din România de cîini de terapie însoţiţi de stăpînii lor au fost evaluate şi au primit un certificat recunoscut la nivel european. Testarea a fost realizată la sfîrşitul săptămînii trecute, de cea mai veche asociaţie europeană de evaluare a cîinilor, Swiss Therapy Dogs, care se află în Elveţia, informează AGERPRES.

Astfel, preşedinta STD, Peggy Hug, însoţită de cîţiva instructori, a oferit, la Cluj, deţinătorilor de cîini de terapie, un seminar gratuit. Acesta a fost organizat în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV).

Coordonatoarea evenimentului, Alina Rusu, care este conferenţiar la UBB, a explicat că este pentru Alina-Rusu-2prima dată cînd perechi formate din stăpîn – cîine de terapie sînt certificate în România. La acest lucru a ajutat foarte mult faptul că deţinătorii animalelor au urmat deja un curs de „Terapie şi activităţi asistate de animale”, la rîndul său unic în ţară, organizat de Facultatea de Psihologie a UBB, împreună cu Facultatea de Medicină veterinară a USAMV.

„Acest curs, pe care noi îl organizăm de trei ani, are o durată de şase luni şi este singurul la nivel naţional. Noi oferim aici exerciţii practice şi parcurgem toate programele, dar nu evaluăm cîinii cursanţilor pentru că nu avem aceste competenţe. Atunci am apelat la specialişti de la nivel internaţional. Însă ei au cerut ca oamenii care vin cu cîinii de terapie la evaluare să aibă deja pregătirea teoretică necesară. Aşa am ajuns să organizăm aceste cursuri”, a explicat Alina Rusu. Ea a subliniat faptul că şi în Elveţia pregătirea cursanţilor se face de către profesori universitar specializaţi în domeniul interacţiunii om-animal, astfel că şi la Cluj a fost implementat acelaşi model.

La seminarul de evaluare, cîinii au fost supuşi unor exerciţii specifice celor de la Standard Society – cea mai mare organizaţie mondială din domeniu. Evaluarea urmăreşte dacă animalul întruneşte anumite condiţii – de obedienţă, predictibilitate sau lipsă de agresivitate. De asemenea, cîinele trebuie să treacă cîteva teste, cum ar fi răspunsul la zgomote imprevizibile sau mîngîiere pe corp. Odată certificaţi, cîinii de terapie pot participa inclusiv la o serie de acţiuni publice, ei avînd permisiunea de a intra în instituţii şi de a interacţiona cu copii, persoane cu dizabilităţi sau persoane vîrstnice.

„Aceşti cîini devin un fel de cetăţeni. De altfel, asociaţia elveţiană recomandă stăpînilor să se implice în diferite acţiuni care pot, pe de-o parte, să ofere diferitelor persoane bucuria interacţiunii cu un animal, iar pe de altă parte, să crească gradul de acceptare al cîinilor în comunitate. Ideea ar fi ca un număr cît mai mare de deţinători de animale să apeleze la această formulă de educare, care este benefică pentru toate părţile implicate”, a spus Alina Rusu. Ea a subliniat că socializarea timpurie a căţelului este o condiţie absolut necesară pentru dezvoltarea sa ca şi „cîine de terapie”, pentru că învaţă de mic o gamă extrem de largă de stimuli.

Facultatea de Psihologie a UBB are deja cîteva proiecte în care doreşte să-i implice pe stăpînii cîinilor de terapie certificaţi, cum ar fi acţiuni organizate împreună cu asociaţia Autism Transilvania sau cu Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi.

Articole din aceeasi categorie