#POTALTFEL!: Campanie de prevenire a consumului de canabis, lansată la Cluj

Campania naţională media de prevenire a consumului de canabis „#POTALTFEL!”, iniţiată de Agenţia Naţională Antidrog, a fost lansată marţi, 5 septembrie, şi la Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment organizat la sediul  Biroului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Cluj. 

Fundamentată pe Studiul naţional în populaţia generală privind consumul de tutun, alcool şi droguri (GPS) 2016, corelativ cu Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015 (care relevă, la nivel naţional, o creştere a consumului de canabis), campania, care se desfăşoară în perioada 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018, se doreşte a fi „un răspuns integrat şi complet în planul politicilor publice, cu rol emergent în dinamica consumului de droguri din România”.

Campania „#POTALTFEL” are ca scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15-64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15-24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv, evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat de canabis.

De ce canabis? Pentru că, spun organizatorii, este cel mai consumat drog ilicit la nivelul populaţiei generale. Consumul de canabis: prezintă asocieri semnificativ statistice cu alte tipuri de adicţii; furnizează o cazuistică importantă în rândul urgenţelor medicale cauzate de consumul de droguri; determină cea mai mare pondere a admiterilor la tratament ca urmare a consumului de droguri.

„Conform Studiului în populaţia generală  privind consumul de tutun, alcool şi droguri (GPS) 2016, realizat de specialiştii ANA o dată la trei ani, la nivelul populaţiei generale se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului de canabis de 5,8%. Prevalenţa în ultimul an a consumului de canabis este de 3,2%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună, se observă o prevalenţă de 1,4%. (…) Peste o treime dintre respondenţi (35%) au început acest tip de consum la vârste relativ mici (sub 19 ani), în timp ce 43% dintre cei chestionaţi au declarat debut în consumul de canabis la vârsta de 20-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar media vârstei de debut este de 21,3 ani. Pentru toate tipurile de prevalenţă, se observă valori mai mari ale consumului de canabis pentru cei din categoria de vârstă 15-24 ani, faţă de cele observate în rândul populaţiei generale” – informează Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj.

În ceea ce priveşte indicatorul “Urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri”, în ultimii trei ani „s-a observat o tendinţă de creştere a cazuisticii privind consumul de canabis. În 2015 au fost raportate 587 cazuri de urgenţe medicale pe fondul consumului de canabis (consum singular sau în combinaţie), ceea ce înseamnă o creştere cu 29,6% a acestei problematici faţă de nivelul anului anterior, când au fost înregistrate 453 astfel de cazuri. În 58,3% dintre cazuri persoanele aveau vârsta sub 25 ani, iar 40% erau elevi sau studenţi” – precizează specialiştii CPECA.

Activităţile campaniei „#POTALTFEL!” sunt finanţate Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin HG nr. 684/2015.

M. T.

Articole din aceeasi categorie