Poliţia de Frontieră Română, 153 de ani de existenţă

Poliţia de Frontieră Română aniversează, luni, 153 de ani de existenţă instituţională, moment marcat la sediul IGPF prin acordarea titlului de ‘Poliţistul de Frontieră al Anului 2017’ şi premierea lucrărilor din structurile operative cu merite deosebite în activitatea profesională.

Cu această ocazie, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor general de poliţie Ioan Buda, a depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, întemeietorul Poliţiei de Frontieră, şi a felicitat poliţiştii pentru această zi specială, apreciind sprijinul acordat şi eforturile depuse de aceştia, precizează IGPF într-un comunicat remis AGERPRES.

Ziua Poliţiei de Frontieră Române reprezintă, în fiecare an, un prilej pentru a fi recompensate acţiunile desfăşurate de lucrători la graniţa României.

Astfel, 30 de poliţişti de frontieră, 10 ofiţeri şi 20 de agenţi, care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, specialişti în supravegherea frontierei terestre, maritime şi aeroportuare, au fost evidenţiaţi şi premiaţi prin acordarea gradului următor înainte de termen, pentru meritele deosebite avute în misiunile desfăşurate atât pe teritoriul ţării, cât şi în urma participării la acţiuni comune organizate de Agenţia Frontex, se arată în comunicatul IGPF.

Aceştia s-au remarcat în acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate la frontiera de stat, dar în mod special în cele pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale, având o contribuţie importantă la rezultatele operative obţinute de structurile din care fac parte.

Totodată, inspectorul general Ioan Buda a acordat distincţia ‘Poliţistul de frontieră al anului 2017’ pentru doi poliţişti de frontieră – comisarului şef de poliţie Bordeianu Ioan-Dorin din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Serviciul de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, pentru devotament şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu, şi agentului şef adjunct de poliţie Toma Adrian din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Sectorul Poliţiei de Frontieră Moraviţa, pentru profesionalism şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu.

Ziua Poliţiei de Frontieră a fost marcată prin acţiuni similare la nivelul tuturor Inspectoratelor Teritoriale de la graniţa cu fiecare stat vecin, la Garda de Coastă, precum şi în cadrul şcolilor de pregătire aflate în subordinea instituţiei.

IGPF aminteşte că, la 24 iulie 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza semna decretul prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov”, moment ce a devenit reper istoric pentru instituţie, însemnând recunoaşterea identităţii instituţionale şi, totodată, piatra de temelie a Poliţiei de Frontieră de astăzi.

Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră, această dată istorică a fost desemnată sărbătoare oficială a instituţiei.

Articole din aceeasi categorie