Peste 120 de unităţi şcolare din Cluj nu au primit autorizaţie sanitară

Peste 120 de unităţi de învăţămînt din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii noului an şcolar, fie din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, fie din lipsa apei curente sau potabile. Majoritatea unităţilor de învăţămînt neautorizate se află în mediu rural, însă sînt cazuri şi în mediul urban unde nu s-a putut elibera autorizaţii sanitare din cauza condiţiilor necorespunzătoare.

Conform unei situaţii prezentate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, în cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Prefectural, în judeţul Cluj există 677 obiective de învăţămînt preuniversitar de stat. Dintre acestea, 555 au primit autorizaţie sanitare, adică 82 la sută dintre unităţi, în timp ce un număr de 122 de obiective (18%) sînt fără autorizaţie. Reprezentanţii DSP Cluj susţin că, faţă de anul trecut, numărul unităţilor de învăţămînt autorizate a crescut de la 78 la sută la 82 la sută. Printre obiectivele autorizate în acest an se numără şcoala primară şi grădiniţa din Pleş, comuna Rîşca, şcolile primare din Dezmir şi Pata, grădiniţa din Corpadea, şcolile primare din Băgarea, Inucu şi Macău(comuna Aghireş), şcoala gimnazială din Panticeu, Liceul Reformat din Cluj-Napoca şi grădiniţa Aşchiuţă din Cluj-Napoca.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma, a arătat că principalele motive ale neautorizării sanitare sînt legate de lipsa apei potabile (64 şcoli), lipsa apei curente (42 cazuri), grupuri sanitare necorespunzătoare (55 obiective), clădiri degradate (16 obiective) şi nerespectarea normelor privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor funcţionale(cazul grădiniţei Aşchiuţă din Cluj-Napoca). Conform datelor prezentate, şcolile din zona rurală stau cel mai prost la capitolul privind respectarea normelor sanitare. Aici, 117 şcoli, adică 40 la sută din unităţi, nu au putut fi autorizate, iar elevii vor începe şcoala în clădiri unde nu există toalete şi apă. Potrivit celor prezentate ieri la Colegiul Prefectural, şi în zona urbană au fost identificate cinci unităţi şcolare care nu au putut primi autorizaţie sanitară. Este vorba despre Grădiniţa Aşchiuţă cu orar prelungit din Cluj-Napoca, str. Nirajului (pentru lipsa cabinetului medical şi a blocului alimentar), Şcoala Gimnazială nr. 1, Dej, str.Bobîlna nr.14 (clădire degradată interior si exterior), Colegiul Tehnic Turda şi Sala de sport a Şcolii ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Turda.

Inspectorul şcolar general Valentin Cuibus a afirmat, în cadrul şedinţei de la Prefectură, că în această vară un număr de 403 de şcoli au fost supuse lucrărilor de igenizare şi deratizare. Potrivit lui Cuibus, la 283 dintre acestea s-au finalizat deja lucrările, urmînd ca la celelalte 120 să se finalizeze pînă la începerea şcolii.

C.P.

Articole din aceeasi categorie