Participare USAMV Cluj-Napoca la evenimentul „Strada Potaissa – Piața de flori altfel”

USAMV Cluj-Napoca participă și în acest an la evenimentul „Strada Potaissa – Piața de flori altfel”, cu o serie de produse din producția proprie.

La standul USAMV vor fi puse în vânzare plante aromatice – busuioc, salvie, aloe vera, cimbrișor, rozmarin și lavandă, precum și uleiuri esențiale și apă florală de lavandă din producția proprie, prin Disciplina de Fitotehnie de la Facultatea de Agricultură. De asemeni, Stațiunea de Cercetări Horticole (SCH) din cadrul Facultății de Horticultură va fi prezentă cu vânzare de mușcate (curgătoare, semicurgătoare, clasice), tot din din producția proprie, cu trandafiri la ghiveci și cu arbuști ornamentali la ghiveci (gutui japonez, thuja, ligustrum). Totodată, specialiștii din cadrul Cercului de BioArtă al Centrului pentru Biodiversitate și Conservare USAMV Cluj-Napoca, în parteneriat cu studenți și profesori de la UAD, vor fi prezenți cu o miniexpoziție de kusamono și shitakusa (obiecte decorative miniaturale).

„Kusamono se referă la o artă botanică japoneză care s-a dezvoltat alături de arta bonsai și reprezintă aranjamente din ierburi și flori sălbatice în ghivece sau tăvi unice, alese pentru a sugera un sezon sau un loc din natură. Numele este compus din două elemente japoneze, «iarbă» și «lucru», care împreună sugerează plante umile, cotidiene. Inițial, acest nume se referea la ierburile mici, în ghiveci, așezate lângă bonsai ca plante cu rol de accent. În prezent, kusamono s-a dezvoltat într-o formă de artă proprie. Un kusamono bine ales reflectă anotimpul în care este afișat. Unele compoziții sunt concepute pentru a include plante care vor arăta bine în mai multe anotimpuri. În afară de sezon, un kusamono ar trebui să sugereze un habitat natural specific, cum ar fi o zonă umedă, pajiște sau pădure. Indiferent dacă se folosește o singură plantă sau un grup de plante, există trei stiluri de bază de plantare: kokedama (bila de mușchi), shitakusa (în afara ghiveciului) sau kusamono (într-un recipient decorativ)” – precizează organizatorii.

Exponatele vor fi disponibile și pentru vânzare.

La standul USAMV vor fi prezenți și specialiști în agricultură și horticultură, din cadrul universității, care vor răspunde întrebărilor despre creșterea și îngrijirea plantelor.

Evenimentul „Strada Potaissa – Piața de flori altfel” este organizat de Asociația Daisler, împreună cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, și se va derula pe strada Potaissa, sectorul cuprins între străzile Fortăreței și Universității, în perioada 6-12 iulie, între orele 17:00 – 21:00.

”Strada Potaissa – Piața de flori altfel” se bazează pe conceptul de street delivery. Principalul său obiectiv este acela de a milita pentru transformarea spațiului public prin inițiative cultural-creative.

M. T.

Articole din aceeasi categorie