Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România – parte componentă a Fundației Doina Cornea

Fundația Doina Cornea, înființată din inițiativa fiului disidentei anticomuniste, Leontin Iuhas, a inclus, în componența sa, Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, cu scopul de a ușura munca de cercetare a colectivului lui Marius Oprea și Gheorghe Petrov.

„Că ne place sau nu ne place, că ne e rușine de ele sau nu, că le regretăm sau nu, crimele produse de regimul comunist din România fac parte din istoria poporului nostru. Atât timp cât nu le recunoaștem și nu ne cerem iertare public pentru ele (prin cei care ne reprezintă – conducătorii statului român), nu vom putea merge, drepți și demni, înainte. Pentru a ne putea cere iertare trebuie să le cunoaștem. Pentru a le cunoaște, trebuie să le cercetăm și decoperim. Pentru a le descoperi, trebuie ca acei specialiști care pot să o facă să fie sprijiniți” – spune Leontin Iuhas.

În opinia sa, firesc ar fi fost ca Statul Român, prin instituțiile sale, să dea acest sprijin „colectivului de istorici și arheologi care, timp de douăzeci de ani, și-au sacrificat viețile personale, relațiile cu familiile și prietenii colindând țara pentru a asculta mii de mărturii sau pentru a dezgropa victime”. „A și făcut-o o vreme, prin institutul creat de Marius Oprea. Din păcate – spune Leontin Iuhas – acest institut, pentru a doua oară în decursul existenței sale, s-a îndepărtat de obiectivul său principal, acela de a căuta și descoperi victime ale regimului comunist”.

În acest context, Fundația Doina Cornea „a luat decizia ca, în acest moment, să-i devină prioritatea numărul unu activitatea de descoperire a victimelor comunismului făcută de Marius Oprea, Gheorghe Petrov și colectivul de arheologi și istorici pe care aceștia îl coordonează” și a colectat, din donații, fondurile necesare campaniei de săpături de la Periprava, care s-a desfășurat în perioada 31august – 6 septembrie, sub egida Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

„Pentru a ușura munca de cercetare a colectivului lui Marius Oprea și Gheorghe Petrov am modificat statutul fundației, incluzând Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România ca parte componentă a acesteia. CICCR va funcționa în cadrul fundației, sub coordonarea lui Marius Oprea. Bugetul CICCR va fi inclus în bugetul fundației, ca un capitol separat, și va asigura finanțarea campaniilor de cercetări viitoare. Suntem siguri că vom putea acoperi acest buget prin donațiile primite atât de la persoane fizice, cât și de la sponsori instituționali sau societăți comerciale” – a anunțat fiul Doinei Cornea.

Potrivit acestuia, CICCR va încheia parteneriate cu toate organizațiile care doresc să îi sprijine activitățile sau au obiective asemănătoare.

M. T.

Articole din aceeasi categorie