,,Oaia neagră de la Cluj’’ – spectacol dedicat memoriei lui Călin Nemeș

Un „poem în mișcare și sunet despre apariția și dispariția lui Călin Nemeș” – prezență emblematică a momentului Cluj – 21 decembrie 1989 – va fi adus de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei în atenția publicului clujean, în cadrul seriei de manifestări dedicate comemorării a 30 de ani de la Revoluția din 1989.

Intitulat „Oaia neagră de la Cluj”, spectacolul – tip reconstituire,  realizat  împreună cu cei de la Texte bune în locuri nebune (proiect de teatru independent condus de actorul Ionuț Caras), dar și cu participarea extraordinară a trupei Krypton, aduce „o viziune artistică asupra istoriei recente și, mai ales, asupra figurii controversate a celui care a fost supranumit de generalul Victor Stănculescu «monstrul de la Cluj» sau «oaia neagră de la Cluj»”.

„Călin Nemeș a fost un actor care a ales să joace un rol pe 21 decembrie ’89. Poate că el a fost scânteia care a aprins spiritele și la Cluj. Poate că nu. Cert este că nu s-a ascuns, nu s-a lipit de ziduri, nu a mers cu capul plecat. A avut curajul (ce cuvânt rar!) de a ieși în mijlocul străzii. Gestul acesta nu a fost lipsit de urmări pe mai multe planuri. Călin Nemeș ar fi avut acum 59 de ani. Mi-ar fi plăcut să îl văd mergând pe străzile Clujului. Mi-ar fi plăcut și mai mult să îl văd jucând sau chiar să jucăm împreună. Asta ar fi fost frumos!”, apreciază Ionuț Caras, actorul care-l va interpreta pe Călin Nemeș.

Spectacolul va avea loc duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la sediul MNIT din str. Constantin Daicoviciu nr. 2. În cadrul evenimentului se va proiecta și un film documentar despre Călin Nemeș, regizat de Marius Sopterean și produs de Fundația Arte Vizuale. Spectacolul se bucură de participarea extraordinară a vechii trupe Krypton, care, împreună cu Călin Nemeș, a înregistrat albumul ”Lanțurile”, unde Călin Nemeș  recită o serie de texte-manifest.

M. T.

Articole din aceeasi categorie